Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кери изрази съболезнования за смъртта на загиналите от сваления украински самолет в Луганск

По време на телефонен разговор с украинския министър-председател Виктор Яценюк държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази съболезнования за смъртта на загиналите при свалянето на украински самолет в Луганск. Кери подчерта подкрепата на САЩ за запазване границите на Украйна и за мирния план на президента Петро Порошенко.

Кери е разговарял и с външния министър на Русия Сергй Лавров, от когото е поискал ясна позиция по обещаното от Русия предприемане на действия по деескалация и спиране изпращането на бойна техника и подкрепа за сепаратистите. Кери е изразил силно обезпокоение от събитията през изминалите няколко дни, в това число и от свалянето на транспортния самолет, при което загинаха 49 души.

Меджувременно, "Вашингтон Поуст" посочва, че руските власти не са коментирали директно свалянето на самолета, но са призовали за моментално прекратяване на украинските военни операции в източната част на Украйна и диалог между представителите на региона и правителството в Киев.

По повод протестите пред руското посолство в Киев, породени от атаката в Луганск, при които кореспонденти казват, че полицията е позволила ескалиране на напрежението, говорителят на Департамента на САЩ Джен Псаки разпространи заявление, в което се казва:

Съединените Щати осъждат нападението на Руското посолство в Киев и призовават украинските власти да изпълняват задълженията си по Виенската конвенция за обезпечаване на сигурността.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.