Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ задържаха организатора на атентата срещу консулството в Бенгази

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американски специални части са задържали предполагаемия организатор за атентата срещу американското консулство в Либия от септември 2012 година, при който загина посланик Крисътофър Стивънс и други трима американци.

Заподозреният Ахмед абу Хатала е бил заловен по време на пазена в тайна операция. Задържането му е станало в неделя вечерта в район около Бенгази.

Коментирайки новината от Питсбърг американският президент Барак Обама заяви: За нас е важно да изпратим послание на света, че когато се нападат американци, независимо колко време отнема, ние ще открием отговорните и ще ги изправим пред правосъдието.

Подобни изявления имаше както от главния прокурор Ерик Холдър, така и от шефа на ФБР Джеймс Коми. По последни данни Хатала е на борда на военноморски кораб и до няколко дни ще се яви в съд във Вашингтон, където официално ще му бъдат повдигнати обвинения за убийство на хора на федерален терен, материална подкрепа за терористи и използване на оръжие в акт на насилие. По тези обвинения той може да получи смъртна присъда.

Новината за залавянето му беше посрещната с критики от някои републиканци, които поставиха върпоса защо Хатала не е бил задържан по-рано, след като от доста време е имало информации, които са подпомагали установяне местонахождението му.

Ахмед абу Хатала е висш лидер в клона в Бенгази на групировката "Ансар ал Шария". В интервю за "Ройтерс" през 2012 година Хатала е признал, че е присъствал на мястото на атаката, но отрича да е бил един от организаторите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.