Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 230 земетресения са регистрирани в Оклахома тази година, хората са обезпокоени

В щата Оклахома, в който на година обикновено се случват средно около 2-3 земетресения за 2014 до момента вече са регистрирани повече от 230 леки трусове от над трета степен. Жителите се питат дали за необичайното явление не е виновен извършващия се в региона хидравличен фракинг – процес по инжектиране на огромни количества вода под налягане, премесена с химикали, което предизвиква пропукване и изтласкване на природен газ.

За момента индустрията отрича да има връзка между земетресенията и фракинга и настоява за повече изследвания преди да се правят подобни заключения. Като вероятна причина може да се посочи безпрецедентна природна аномалия, но това не успокоява разтревожените граждани в Едмънд, Оклахома.

В края на седмицата около 500 от тях те присъстваха на среща в търсене на отговор, но местни медии твърдят, че събралите се са си тръгнали разочаровани, след като не са получили конкретни обяснения. Според телевизия Си Би Ес някои са призовали за временно спиране на фракинга, но властите са посочили, че за това е необходимо заоконово основание.

Засега сеизмолози и представители на енергийния сектор са обединени от мнението, че не е сигурно дали фракинга може да причини земни трусове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.