Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама обяви, че лично ще предприеме действия за имиграционната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама обяви, че лично ще предприеме действия за имиграционната реформа, след като обвини републиканците, че са забавили проектозакона. От своя страна лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър обоснова бездействието на партията си с недоверието на американците към президента относно желанието му да спазва приетите законите на страната. В същото време Барак Обама се обърна към Конгреса и с искане за допълнителни средства за справяне с необичайния наплив на млади имигранти от Централна Америка.

Обама е пристъпил към инициативата си, след като преди седмица председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър официално е заявил, че съпартийците му няма да задвижат получилия широка подкрепа проектозакон, който вече е приет от доминирания от демократи Сенат и повече от година очаква действие от контролираната от републиканците Долна камара на Конгреса. От Белия дом Барак Обама заяви:

Пристъпвам към изпълнителни заповеди само когато пред нас има сериозен проблем и Конгресът избира да бездейства.

Обама допълни:

Ако републиканците от Камарата на представителите се притесняват от това, че прибягвам до прекалено много изпълнителни заповеди... най-доброто решение е приемането на закони. Приемете закон, решете проблем.

За момента не са ясни какви точно ще бъдат мерките. Знае се, че президентът се е обърнал към секретаря по Национална сигурност Джей Джонсън и Главния прокурор Ерик Холдър с молба до края на лятото да му предложат стъпки, които не изискват гласуване в Конгреса.

АП коментира, че все по-голям брой адвокати и конгресмени-демократи обявяват имиграционната реформа за мъртва и като основна причина за това се посочват вътрешни разногласия сред редиците на републиканската партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.