Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама поиска от Конгреса 3,7 млрд. долара за справяне с имиграционната криза по южната граница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса 3,7 милиарда долара като извънредна мярка за справяне с имиграционната криза по южната граница на Съединените щати. Хиляди деца без документи са влезли в страната без родителите си през изминалите няколко месеца. Това доведе до напрежение в пограничните райони на страната.

В официално писмо до Конгреса Обама поиска средствата за справяне с тази извънредна хуманитарна ситуация. Парите ще са предназначени за назначаване на повече имиграционни съдии и офицери, построяване на центрове за задържане и увеличаване на възможностите за опазване на границата с Мексико.

В искането на Обама отсъстваше предложената от републиканците мярка за ограничаване на правата на малолетни имигранти с цел по-бързото им депортиране.

Според Белия дом подобни стъпки могат да се появят на по-късен етап. Повече от 50 хиляди млади имигранти са влезли в Америка от миналата есен досега, повечето от тях бягащи от насилието в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас. Има и такива, които идват в САЩ заради слухове, че веднъж влезли в страната, ще получат разрешение да останат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.