Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията в Мизия взеха две жертви

| обновено на 03.08.14 в 14:47
Снимка: Ива Антонова

Жертвите на водната стихия в Мизия станаха две. Спасителните екипи са  открили възрастна жена в дома й, потвърди главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Наводненията отнеха живота и на възрастен мъж. По първоначални данни, загиналият е на около 60 години. Той е бил открит в дома си от неговия син, който е служител на МВР, съобщи директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който е на мястото на инцидента.

Всички десетина души,за които се знаеше, че са бедствали, са извадени на безопасно място. Създадена е организация за обгрижване на вече евакуираните хора, а именно топли дрехи и храна, вода, настаняване.

Късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от  Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудно подвижни хора, като евакуацията продължава. 

Единадесет екипа с около 50 пожарникари и спасители от различни областни управления от снощи работят без прекъсване в района на Мизия. За града заминава и аварийно спасителното звено на Столичната община. Екипът от 10 души е под ръководството на директора на "Обществен ред и сигурност" Красимир Димитров. Звеното разполага с необходимото оборудване. В пострадалия район се очакват и екипи от ВМА.

В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Приливната вълна e наводнила западния квартал на града. За бедстващите са осигурени условия в детска градина във високите части на Мизия. Там са пренощували десетки хора, които са сигнализирали, че са наводнени. В помощ на екипите работят пожарникари и спасители от Видин, Монтана, Плевен, София, Ловеч и Враца.

Врачанският областен управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място, съобщи, че нивото на р. Скът засега е в застой, но ситуацията остава критична.

Във връзка със ситуацията в Мизия премиерът Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов. Премиерът и министрите в оставка съгласуват предприемането на необходимите действия, съобщиха от пресцентъра на МС. В пострадалия район вече са пристигнали Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В петък МОСВ предупреди за жълт код в 15 области на страната за значителни валежи и гръмотевици - сред които Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Пловдив, Кърджали и Смолян. От тогава басейновата дирекция към ведомството работи на 24-часов режим.

По данни на МОСВ няма язовири със скъсани стени или такива, които преливат, посочват от МС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Кугър

Трети вертолет е в готовност да се включи в спасителната операция в Мизия

14 души са спасени до момента от вертолетите на Министерство на отбраната, които участват в операциите по спасяване на пострадалите в Мизия и съседните села, съобщи за предаването "Радиокафе" на Радио София ген. Златко Златев, командир на авиобаза..

публикувано на 03.08.14 в 11:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София ,..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с..

публикувано на 04.07.24 в 08:11