Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на град Мизия: Приливната вълна е причинена от неконтролирано изпускане на язовири

| обновено на 03.08.14 в 17:56
Снимка: Ива Антонова



Жители на наводнения град Мизия смятат, че приливната вълна е причинена от неконтролирано изпускане на язовири. Тошко Киновски от Мизия разказа:

Водата дойде изведнъж.Бях вкъщи и изведнъж целия блок беше залят с метър вода. Почнаха да падат къщи. Това се случи заради неконтролирано изпускане на язовирите. Друго не може да бъде./.../ Засега властите се справят дорбе. Има техника, хеликоптери, хората помагат.

Кореспондентът ни Ива Антонова разговаря с Георги Божков от Мизия:

На половината къщата ни е пълна с вода. Животните си заминаха. Няма къде да отидем. Сутринта към 4 часа минаваха  и ни видяха на балкона, натовариха ни и ни изкараха.

И според него  причината за наводнението е преливане на язовира: Това са само язовири. Това не може да бъде от дъжд.

Според евакуирания в детската градина на град Мизия  Искрен Цветков също смята, че държавата не е реагирала адекватно на бедствието: Четири пъти звъняхме на 112. Като започнахме от 1.30 часа, чак в 5.30 часа дойде отглас от рибари. Нито Гражданска защита е идвала, нито пожарна, никой. Настанени сме в детската градина, леглата са като за деца, другият вариант е на земята. Няма ток, няма вода. Като си затворя очите, навсякъде виждам вода, не сме спали цяла нощ. Държавата не реагира адекватно. Видяхме ги тук, след като ни евакуираха. Иначе само имаше съобщение от общината, че се очаква приливна вълна, подготвихме се за евакуация, но никой не очакваше такава вълна, защото почти всяка пролет реката приижда, пълни улицата, но такова нещо никой не е очаквал.

Боряна Цветкова  също разказа своя разказ: Всички дворове се напълниха за няколко часа. Ние се надявахме, че ще спре това прииждане. В 12 часа видяхме вълна от около 2 метра. До нас комшиите викаха за помощ. Четири пъти се обадихме на 112. Оказа се, че е е много натоварено и няма как  да ни помогнат. Аз плачех и се молех да дойдат да ни помогнат.

Цветана Тончева и Параскева Греждалска разказаха: Сега разбрахме, че къщичката ни е паднала. Нямаме дом, нямаме нищо. Нямаме и водичка, стотинка нямам даже. Прекарахме нощта в едно съседно село при едни познати на наши съседи. Загиналият човек нямаше и 60 години. Той има двама сина. Има деца, има близки.

Къщата на Юлия Гарванска от Мизия е наводнена. Екип на Гражданска защита е спасил с лодка нея и съпруга й инвалид: Дойде вода от всички страни. Напълни ми цялата къща. Звъннахме на 12 и ни изведоха с лодки. Не ми е ясно как ще продължи животът ни от тук нататък. На улицата сме. Да се надяваме поне къщата да не е паднала. Условията в детската градина са добре. Подсигурени са легла. Има за всички вода, храна. Предполагам, че водата дойде от язовирите. 

Варненецът Георги Жеков е бил на гости  със съпругата си при майка й и брат й в Мизия. Според него държавата е реагира адекватно на създалата се ситуация: Най-малко пет лодки имаше. През цялото време едни и същи хора не спряха 12 часа да работят.

Маргарита Декова е от жителите на Мизия, които не искаха да напуснат домовете си. Тя беше една от последните изведени: За половин час водата заля всичко. До 3 метра е водата сега. Не искахме да напускаме дома си. Не очаквам никой да ни компенсира. Ние сме пенсионери с малки пенсии. Нищо, кой ще ни компенсира. Бяхме на втория етаж и викахме за помощ, като минаха момчетата веднага дойдоха.

В наводнения район водата е с дълбочина 2 метра, каза за "Хоризонт" фоторепортерът Владислав Цветков, който е навлязъл в района с лодка на спасителите. Не видяхме паднали масивни къщи, а само паянтови постройки, каза Цветков.

Доброволци от цялата страна пристигат в Мизия, за да помогнат на пострадалите. Двама от тях споделиха притесненията на живеещите в града, че причината за наводнението е прелял язовир.

Психологът Стоянчо Христов  е един от доброволците към Българския червен кръст, които разговарят с евакуарините хора от  Мизия, коментира пред Хоризонт, че случилото се е сериозна травма за хората на града и ще са необходими месеци, за да я преодолеят.

169 обаждания от граждани за бедствието са регистрирани на националния спешен номер 112. Повечето са подадени от 22.00 часа снощи до 8.00 тази сутрин. Според МВР, всички сигнали са приети и са изпратени аварийни екипи.

Чуйте какво още споделиха жители на град Мизия пред кореспондента ни Ива Антонова в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.