Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха за втора жертва на наводнението в Мизия, утре - нови валежи в Северозападна България

Положението в Мизия остава бедствено

| обновено на 05.08.14 в 17:45
Снимка: БГНЕС

Тялото на 55-годишен мъж е открито в наводнения град Мизия около обед днес, потвърдиха от Окръжната прокуратура. Така жертвите на стихията станаха две, а издирвателните операции продължават.
В деня след наводнението беше открит първият загинал от придошлите води на р.Скът - баща на полицай, който, по думите на бившия министър  Цветлин Йовчев, отказал да се евакуира.

Два дни след като приливна вълна заля града Районната прокуратура в Оряхово се е самосезирала за наводнението в Мизия. След предварителна полицейска проверка днес има образувано досъдебно производство за причиняване на наводнение по непредпазливост
Остава бедственото положение в град Мизия, а в близкото село Крушовица започва отводняване.

През нощта нивото на река Скът е спаднало с 20 сантиметра, съобщи комисар Иван Кирилов, директор на врачанската полиция. Все още обаче град Мизия е наводнен. Силите на жандармерията охраняваха срещу мародери в наводнените квартали. Формиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

В бедстващия район има улици, къщи и дворове, в които водният стълб е над един метър. На други места се е отдръпнала изцяло. Калната вода носи боклуци, покъщнина, тела на удавени животни и остър мирис на блато и мърша. Няма потвърден нито един от сигналите за мародерства, посочи комисар Кирилов. И днес спасителните екипи продължиха първоначалния оглед на пораженията от бедствието. Социални работници работят на място с пострадалите за попълване на молби за еднократна финансова помощ от социалното министерство. В града от Българския червен кръст са организирани четири пункта за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла.
В наводнените квартали в Мизия водата се оттича бавно, въпреки че нивото на река Скът в района спада. По някои улици и дворове все още има заблатявания с дълбочина над един метър. С високоговорител от Общинската управа призоваха хората да не влизат в наводнените си къщи, защото има опасност да рухнат.
В бедственото положение в Мизия се роди бебе. Родилката вчера е транспортирана от спасители и медицински екипи до Плевен, където е родила момиченце. Хората в Мизия се опитват да нормализират живота си:
Поне да се приберем, каквото можем да спасим, ако евентуално е останало нещо, но като гледам колко вода е, в скоро време няма да можем да се приберем.
   Докато не се оттегли водата, нищо не може да се направи. Но след това има нужда от пари.
   Криво-ляво, кой за година, кой за половин, кой за три ще се оправи, ще си подсуши, ще си проветри, ще си дезинфекцира, ама това са дребни работи. Големите пари са да се построи една дига да няма никога повече такива потопи. Дигата ни е малка, много пъти е имало риск от преливане. От години се знаят ниските точки на дигата, казват жителите на Мизия.

77-годишният бай Данчо разказа пред БНР, че заедно със съпругата си е прекарал 12 часа на стол върху масата в кухнята, преди двамата да бъдат евакуирани. Голяма част от животните им са удавени.

Процесът на спадането на водата в Мизия е бавен, съобщи за  "Хоризонт" подполковник доктор Бисер Пукалски, който ръководи екипа на Военно-медицинската академия в Мизия. Лекарите са улеснени от партньорството с кмета, който също е медик и имат подходящи условия за работа

Приготвени са екарисажни коли, защото има много удавени животни и храна на хората, останала по хладилниците. Дойде и екип психолози от ВМА. Има питейна вода. БЧК снабдява с бутилки, а от днес работят и две водоноски. Течаща вода няма. Токът е пуснат. Изготвихме с БЧК списъци с лекарства, които се издават без рецепта.

В община Бяла Слатина вече работят 5 спасителни екипа.
Гръмотевични бури, валежи и повишения на водните нива се очакват в Северозападна и Централна България в сряда, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

За утре е обявен  жълт код за валежи в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област - съобщават от Министерството на околната среда и водите. Очакваните количества валежи са между 10 и 40 литра на кв.м. за денонощие. Очакват се и градушки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.