Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на водата в Мизия продължава да спада

БЧК благодари на хилядите, направили дарения за хората в Мизия

| обновено на 06.08.14 в 13:48
Снимка: Светослав Цветанов
Пети ден, след като приливната вълна заля Мизия, нивото на река Скът е паднало значително, но все още голяма част от града е под вода. Поради бавното оттичане десетки къщи, дворове и улици все още са наводнени. На места е заблатено, като водата е с дълбочина около метър. Лекият вятър носи задушлив мирис на тиня, мърша и септични ями.

Старши комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия, съобщи, че вече са възможни дейностите, които могат да подпомогнат оттичането на водата. Спасителите започнаха източването на уличния дренаж, което се очаква да ускори оттичането. Нивото на река Скът и язовирите по поречието й се следят във връзка с обявения жълт код за опасни валежи днес. Започва извозването на удавените домашни животни до екарисаж.

Прогнозите за нови порои са и нова тревога за бедстващите хора:

Нещата са много сериозни и не може да се опишат с думи и да се снимат с вертолет само. Както вие сте дошли, да видите на място какво прдеставлява. Ще направят много неща за бедстващия народ, но има ли програма да каже кое след кое следва? Ще отводнят, ама в момента трябва да има машини, които да възстановяват дигата. Ще удари дъжд и ще направи същото нещо.


Работи се за недопускане на нови наводнения в Мизия с оглед на очакваните нови валежи. Това заяви пред "Хоризонт" главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в "Пожарна безопасност и защита на населението":

На сутрешното заседание на щаба на град Мизия бяха набелязани допълнителни мерки за недопускане на нови наводнения предвид прогнозите за очаквани валежи. Населеното място беше разделено на четири основни участъци, в които се работи основно за отводнителни действия. Екипи от пожарникари и спасители работят още по отводняване на територията на град Бяла Слатина и село Крушовица. Организирано е наблюдението на 12 язовира по поречието на река Скът, където постоянно се допълва информация за нивото на водата във всеки от тези язовири на всеки час. Към момента нямаме данни за покачване на нивата на реките и на наблюдаваните водоеми.


За шест области на страната днес е обявен жълт код за интензивни валежи. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където очакваните количества са между 10 и 40 л/кв.м.

Българският червен кръст благодари на хилядите граждани, които даряват средства за пострадалите в Мизия и напомни, че събирането на дарения за пострадалите селища продължава. Досега са събрани над 1,1 милиона лева. Дарения могат да се правят и със есемес на кратък номер 1466.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.