Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия от община Мизия започва оглед на отводнените до момента къщи

| обновено на 12.08.14 в 15:51
Снимка: Светослав Цветанов

В Мизия продължава изпомпването на водата от наводнените райони. Българският червен кръст очаква доброволци за разчистването на отводнените къщи. Общинска комисия ще оценява дали постройките са обитаеми.

Екипи от строителни инжинери обхождат наводнвените квартали и маркират засегнатите къщи в различни цветове. Червеният знак оказва, че постройката е опасна и негодна за живеене. Жълтият - че са необходими ремонти и частично възстановяване, а зеленият гарантира, че къщата може да бъде обитаема. Това видимо не може да стане скоро, защото мокрите следи с височина над метър по стените все още не са изсъхнали. 

В комисията, назначена от общината за оценка, участваха експерти от Университета по строителство, архитектура и геодезия. Сред тях е и Божидар Лесновски, който каза:

Бедствието е много сериозно! Много е опасно. Хората са отчаяни. Започнали са да си чистят, да мият мебелите, да перат, но стените са подкожушени, мухъл вече е излязъл, мирише. Това са сгради,  които не могат да бъдат използвани. Санитарно-хигиенните норми изцяло са нарушени. В този район всички хора страдат, а това, което и ние видяхме, колегите, направо сме ужасени.

Навсякъде в бедстващия град пострадалите изнасят съсипаната си покъщнина и я трупат на големи камари по тротоарите, за да бъде извозена. На някои места хората дезинфекцират, а в други райони, в по ниските части все още се отводнява. Помпи с различна мощност събират мътна вода от домове и дворове. Причините за наводнението в Мизия се разследват от окръжния следствен отдел и икономическата полиция във Враца. В 2 районни прокуратури - в Оряхово и Бяла Слатина има образувани  досъдебни производства. Екипи от следователи и експерти проверяват 27 язовира на територията на цялата Врачанска област, коритото и притоците на река Скът и деретата, посочиха от окръжната прокуратура във Враца.

БЧК призова бизнеса и големите търговски вериги да дарят трайни консервирани храни за стотиците нуждаещи се. Продължава и набирането на пари онлайн, по банкова сметка, поместена на сайта на организацията, и чрез SMS на кратък номер 1466.

В Хасково започна събирането на дарения за Мизия. Инициатор на кампанията е бившият началник на ДАНС-Хасково Илиян Янкулов, който е родом от Мизия. Набавени са одеяла, дезинфектанти, храна и дрехи. Първата пратка ще отпътува утре, но кампанията продължава и желаещите да помогнат могат да занесат продукти и санитарни препарати в пункта в хотел "Родопи" в Хасково.

Доброволци от Ловеч и Троян ще се включат в разчистването на засегнатите къщи. В двете общини продължава записването на желаещите да помогнат. На доброволците се осигурява транспорт, храна и място за нощуване. Те ще помагат през почивните дни. От утре в община Ловеч започва и събирането на парични средства за подпомагане на жителите на Мизия, като във фоайето на общината ще бъде поставена касичка. В офиса на областния съвет на БЧК в града на ул. Отец Паисий“ №9 продължава и набирането на пакетирани хранителни продукти, консерви, бутилирана вода, памперси за всяка възраст, санитарни материали и средства за почистване и дезинфекция, предаде кореспондентът на БНР Пламен Христов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.