Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 язовира в област Враца се проверяват от следователи и експерти

27 язовира в област Враца се проверяват от следователи и експерти в рамките на прокурорското разследване за причините, довели до наводнението в Мизия. Това съобщи за "Хоризонт" прокурор Асен Пашански от Врачанската окръжна прокуратура.

Водоемите са по водосбора на река Скът, чиито води предизвикаха бедствието. Разследването е мащабно и обхваща 80 на сто от територията на Врачанска област. То ще събира експертизите на метеоролози, хидролози и инженери.

Проверява се и състоянието на коритата на река Скът и притоците й, както и на деретата. Прокуратурата ще провери и двата язовира около Борован, за които собствена проверка на община Мизия установи нарушение в предпазните им стени. По първоначална оценка на разследващите, това са микроводоеми, чиято вместимост е несъизмерима с мащаба на бедствието в Мизия.

Още миналата седмица Районната прокуратура в Оряхово се самосезира за наводнението в населените места по река Скът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.