Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС отпусна по 10 хил. лева на наследниците на загиналите при наводненията във Враниловци и Мизия

Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни

| обновено на 13.08.14 в 15:45
Снимка: БТА
Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни. Отводнена е инфраструктурата, но в 40 на сто от наводнените къщи и дворове все още има вода. Изпомпването й е опасно, защото високите подпочвени води носят риск постройките да рухнат. По първоначални данни от експертния оглед половината от засегнатите къщи са опасни и трябва да бъдат ремонтирани. Има стотици постройки, които са рухнали и трябва да бъдат разчистени. 190 души доброволци помагат в събирането на тинята и съсипаното имущество в Мизия.

В бедстващия град пристигна и еврокомисарят Кристалина Георгиева, придружена от вътрешния министър Йордан Бакалов. Ръководителят на кризисния щаб в града, старши комисар Васил Василев каза пред еврокомисаря, че само за три дни двете мощни помпи са изпомпили един милион и сто хиляди кубика вода, което е колкото един средно голям язовир. Кристалина Георгиева е на обиколка в бедстващия град. Има среща с пострадали хора, които са евакуирани в детската градина.

В града пристигнаха и три фургона за настаняване на хората без домове. Все още не е решено къде ще бъде фургонното селище.

Днес правителството прие решение, с което се отпускат 40 000 лева за наследниците на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ в размер на 10 000 лева за всеки от починалите ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

На повече от 1000 души е изплатена парична помощ. По начина, по който те са пожелали - по пощата, по дебитни карти или в случаите, когато нямат такива или са загубили документите си, на ръка е изплатена тази помощ. Освен това министерство на социалната политика  по всички субсидирани програми за заетост е осигурило около 750 души работници с готовност при необходимост да дадем още бройки, заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Министерският съвет прие и решение на Областната администрация във Враца да бъдат предоставени лопати, кофи, ботуши и медицински маски, необходими за разчистване и отстраняване на пораженията в районите, бедстващи в следствие на наводненията от началото на месеца. Инструментите и материалите се освобождават безвъзмездно от държавния резерв по искане на областния управител на Враца.

Утре ще заседава новият състав на комисията за покриване на щетите при бедствия и аварии и ще бъде отпусната конкретна сума за бедстващите от Мизия и други населени места от региона. Комисията ще оглави министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Още по темата чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.