Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гражданското недоволство във Фъргюсън, след като полицай застреля невъоръжен чернокож младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава гражданското недоволство във Фъргюсън, щата Мисури, след като полицай застреля невъоръжен чернокож младеж преди седмица. Стотици мирно протестиращи изразиха ясно несъгласието си с начина, по който полицията представя случая пред обществото. Нови критики породи докладът на полицията, който се смята, че залага предимно на описанието на убития Майкъл Браун като предполагаем участник в кражба, вместо да се посочат подробности около неговата смърт.

Миналата седмица по обед 28-годишният полицай Дерън Уилсън е бил в района, където е станало убийството и е работил по друг сигнал. По същото време, според видеоматериал, разпространен за медиите, лице, което отговаря на описанието на Браун е било в магазин, където след спречкване с един от работещите там е откраднал пакет пури. Описанието, както и посоката, в която е поел заподозреният, са изпратени по радиостанциите. В 12.01 часа Уилсън среща Браун на улицата. Шефът на полицията Томас Джаксън уточни, че в момента на срещата между двамата Уилсън не е бил наясно, че Браун е заподозрян за кражба.

За момента полицията твърди, че се е стигнало до спречкване между униформения служител и младежа, при което последният е посегнал към оръжието на полицая. Един от свидетелите Дориън Джонсън, който по това време е бил с Браун, твърди, че Уилсън е започнал да стреля многократно без предупреждение, въпреки че младежът е бил с вдигнати ръце и невъоръжен. Семейството на Майкъл Браун публикува изявление, в което посочи, че нищо не може да оправдае екзекуцията на сина им. Те също изразиха възмущение от представянето от полицията на Браун като крадец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.