Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадали от наводнението в Мизия протестираха с искане за бърза реакция на институциите

Снимка: Светослав Цветанов
Пострадали от опустошителното наводнение в Мизия излязоха на протест с искане за бърза реакция на институциите, за да се възстановят съсипаните им домове. Данните след опустошителното наводнение в Мизия показват, че домовете на 1200 души са негодни за живеене. Две трети от наводнените близо 700 къщи подлежат на основен ремонт, а 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени. Ужасът на бедстващите хора в Мизия продължава вече четвърта седмица:

Сега е смрадта. Сега е по-страшно от преди. Като виждаш, че си работил толкова години и като всичко се е скапало, нищо не е останало от труда ти, посочи един от участниците в протеста.

Пострадалите настояват за бърза реакция от страна на институциите. Повечето от бедстващите не могат да допуснат, че им предстои да живеят във фургони. Една от тях коментира:

Не бих живяла във фургон и да знам, че имам на 500 метра от него собствен дом, който е удавен от човешка грешка или от човешка небрежност.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски бясни, че все още се оценява финансовият размер на щетите. Той настоя за законодателни промени, защото обезщетенията въз основа на данъчните оценки на домовете ще бъдат минимални. Засега данъчните оценки на имотите в Мизия са сред най-ниските у нас.

Проблемите на бедстващия град ще бъдат обсъдени на общоградско събрание тази вечер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.