Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на национален траур за жертвите на взрива край село Горни Лом

Днес е ден на национален траур за жертвите на инцидента в завода Миджур край село Горни Лом. В памет на загиналите знамената на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Черен флаг беше спуснат днес от фасадата на кметството в Горни Лом. Преди по-малко от две денонощия 15 души изгубиха живота си в цеха за производство на взривни вещества и утилизация на боеприпаси. Днес е денят, в който скърбим за жертвите на адския взрив. МВР публикува списък с имената на загиналите. Шестима от загиналите са от Монтана, двама от София, трима от Чипровци и трима от Средогрив. Вече има акт на Инспекцията на труда и заводът е затворен.

Същинският оглед на мястото на взрива започва тази сутрин, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта. На мястото на инцидента ще влязат екипи от следователи, съдебни медици и представители на институциите, имащи отношение към проблема.

Разследването на трагедията се координира от главния прокурор Сотир Цацаров. По негово разпореждане екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива.

До настоящия момент са иззети множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на фирмата - собственик на завода. Извършено е претърсване в офиса на фирмата в град София.  Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Разпитани са свидетели във Видин, село Горни Лом и София, както и собственикът на фирмата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джони Пенков

В София ще има улица "Джони Пенков"

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г...

публикувано на 13.05.24 в 16:11

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 13:05

Георги Георгиев: Новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарха" е незаконна

Въпреки че е задължена по закон, Столичната община изобщо не е поискала съгласуване на промяната в организация на движението на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", съобщиха вчера от Пътна полиция. Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник Георги Георгиев  (ГЕРБ- СДС)   коментира в профила си във фейсбук:..

публикувано на 13.05.24 в 10:39

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 08:18

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07