Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета

| обновено на 13.11.14 в 13:06
Снимка: БГНЕС
Временната бюджетна комисия одобри актуализацията на бюджета за тази година. Нито един депутат не гласува против, а народните представители от БСП лява България, ДПС и "Атака" се въздържаха.

Бюджетът залага дефицит от 3,7 на сто, като според финансовия министър има вариант той да бъде удържан и до 3,5 на сто. Това би дало възможност на управляващите да преговарят с Брюксел да не започне процедура по свръхдефицит, защото надхвърлянето на критериите от Маастрихт ще бъде на начислена основа. В края на годината дългът може да достигне 22,5 млрд. лева, като с допълнителното задлъжняване се очаква да се реши и проблемът с попълването на Фонда за гарантиране на влоговете.

Въпреки че с близо 51 млн. лева по-малко разходи ще бъдат направени спрямо предложенията на служебния кабинет, новите управляващи планират да увеличат харчовете с близо 280 млн. лева. В същото време очакваното неизпълнение на приходите е над 1 млрд. лева.

Очаква се 2 млрд. лева, взети като нов държавен дълг, да бъдат предоставени като заем за Фонда за гарантиране на влоговете.

Здравната каса ще получи 100 милиона лева с втората актуализация на бюджета й за тази година, реши временната бюджетна комисия в парламента.

50 милиона лева ще бъдат дадени на Здравната каса за разплащане с болниците. Останалите 50 милиона лева от втората актуализация ще бъдат разпределени за лекарства в болничната и извънболничната помощ, както и за лекарства за онкоболните. С тези пари касата ще има балансиран бюджет, което означава, че ще започне 2015-а година на чисто. Здравният министър Петър Москов обеща догодина да започнат сериозни реформи в сектора.

В края на месец ноември Министерството, респективно и кабинетът, ще представи цялостната си концепция за това по какъв начин системата е финансово стабилна, финансово прогнозируема и всички неща, за които отделните народни представители констатираха с тъга, че са така, започва да се променя. 2015-а година ще бъде истинска трансформационна година за начина, по който се случва здравеопазването.

Парите за втората актуализация на бюджета на Здравната каса ще дойдат от държавния бюджет и ще бъдат част от причините за натрупването на свръхдефицит, обясни от своя страна финансовият министър Владислав Горанов. По думите му, лошото планиране на приходите и прекомерните харчове на предишните управляващи са довели до отварянето на дупка в хазната в размер на 3,7 на сто от Брутния вътрешен продукт. Догодина дефицитът ще бъде намален, каза още Горанов.

Можеше да не внесем актуализацията. Тогава държавата щеше да спре да плаща. Сега узаконяваме сметката, но свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция. Изпуснахме срока заради политическия цикъл да внесем бюджета за 2015-а година. Това, което ви заявявам, е, че той ще бъде с дефицит под или равен на три на сто от брутния вътрешен продукт.

Догодина няма да има промени в данъците, обеща още финансовият министър. За пореден път Горанов увери, че на 4-ти декември ще започне изплащането на гарантираните влогове в КТБ.

Двете най-важни за потребителите промени са възможността да подаваме онлайн данъчни декларации само с персонален идентификационен код и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

М. Радев: Не трябва недостигащите средства във Фонда за гарантиране на влоговете да се осигуряват от фискалния резерв

Добре че новият кабинет веднага се зае с актуализация на бюджета, защото бюджетът за тази година беше изпразнен още в края на миналия месец. Това коментира в предаването "12+3" Муравей Радев – финансов министър в периода 1997–2001 г. В края на..

публикувано на 13.11.14 в 13:15

Проф. Чавдар Николов: КТБ беше затрита за нищо

КТБ беше затрита за нищо, смята икономистът проф. Чавдар Николов . В предаването "12+3" той обясни: Действително Корпоративна търговска банка не трябваше да бъде фалирана. Държавните мъже не бяха държавни мъже, те просто се подведоха и не..

публикувано на 13.11.14 в 13:33