Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите актуализираха на първо четене бюджета на Здравната каса за 2014-а г. със 100 млн. лева

| обновено на 18.11.14 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Депутатите актуализираха на първо четене бюджета на Здравната каса за 2014-а г. със 100 млн. лв. Против законопроекта гласуваха от "Атака", а БСП се въздържаха.

С актуализацията ще се промени разходната част на бюджета на НЗОК за тази година, която става с отрицателно салдо в размер на 100 милиона лева. Половината от тези средства ще отидат за плащания за болничната медицинска помощ. За плащания за лекарствени продукти за домашно лечение ще бъдат преразпределени 25 милиона лева, за плащания на медицински изделия, прилагани в болничната помощ - 10 милиона лева, и за лекарствени средства за терапия при злокачествени заболявания - 15 милиона лева. За компенсиране на преразхода и за финансовата стабилност на системата ще се предприемат и допълнителни мерки, свързани с контролните механизми на касата, както и мерки по ограничаване на разходите за лекарствени продукти.

На многобройните депутатски упреци към касата, че тя не упражнява необходимия контрол по разходването на средствата и затова всяка година се налага актуализация на бюджети, управителят на касата Румяна Тодорова каза, че тя не може да изпълнява контрол повече от това, което й е разписано. Тодорова допълни, че касата е подала достатъчно сигнали до прокуратурата, там, където контролните й органи в рамките на техните правомощия са сигнализирали за нарушения. 

През 2009-а година беше създадена Агенция "Медицински одит", която трябваше да отговаря за качеството на българското здравеопазване.Тогава колегите лекари нарекоха тази агенция "Медицинският ДАНС". Тя е толкова ДАНС, колкото аз съм полицай. Не може една институция, в която липсват експерти, да прави какъвто и да е контрол. Пак повтарям - Касата е изпълнила дадените й от закона правомощия. 

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира още, че парламентарното мнозинство има ангажимента нивата на финансиране на Здравната каса и на Министерството на здравеопазването за следващата година да не бъдат под актуализираните нива на финансиране за тази година. 

Само между тъй наречените "държавни болници", т.е. с над 51 %  държавно участие по едни и същи позиции лекарствени консумативи за едни и същи обеми, какви разлики ще видите в цените. Хубаво де, но нали това трябваше да се следи по време на годината. Този натрупан дефицит веднъж води до това, че касата плаща повече, втори път вътре в самата болница, вътре в самата система остава по-малко, както за плащане на лекаря, така и за реално лечение на пациента. Ама това не се случва днес. Това се е случило в годините и не е имало контрамерки във времето, когато е трябвало да бъдат дадени.Така че нека да затворим тази дискусия, наистина моля за по-малко чисто политическа емоция в това нещо и да вървим напред с яснотата какво искаме.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Джипитата искат 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина

Общопрактикуващите лекари настояват за 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина. Председателят на Сдружението доцент Любомир Киров каза за "Хоризонт", че тези предложения са включени в Националния рамков договор за догодина и са..

публикувано на 18.11.14 в 08:36