Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: България ще потърси чуждестранно финансиране за 1,3 млрд. евро до края на годината

България желае да повиши до около 1,3 млрд. евро т.нар. "мостово финансиране" от няколко чуждестранни банки до края на настоящата година, за да рефинансира глобални облигации, изтичащи през 2015-а година, заявиха за агенция Ройтерс три източника, близки до въпроса.

Българските власти се нуждаят от допълнително дългово финансиране за общо 4,5 млрд. лева през настоящата година, за да успеят да покрият наличната бюджетна дупка, да осигурят средства за Фонда за гарантиране на влоговете, както и ликвидност за банковата система на страната след фалита на Корпоративна търговска банка.

Според източници на агенция Ройтерс, пет чуждестранни банки са проявили интерес да осигурят т.нар. "синдикиран заем", като става въпрос за банките Citigroup, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank и HSBC.

Два от източниците на агенцията посочват, че най-малко още четири банки също проявяват интерес да предоставят подобно "мостово финансиране", което трябва да се осъществи в рамките на следващите две до три седмици Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, KBC и Raiffeisen.

Трети източник на Ройтерс сподели, че и американските банки JP Morgan and Bank of America също могат да вземат участие, добавяйки, че българското Министерство на финансите вероятно ще определи имената на конкретните банки до края на настоящата седмица.

Този размер на мостово финансиране представлява сериозна сума за търговските банки, така че ще има синдикирани усилия от четири или пет банки, заяви пред Ройтерс неназован банков източник. Според него, подобен заем е необходим, тъй като няма достатъчно време, за да могат българските власти да емитират дълг на международните пазари до края на годината. Но финансовото министерство вероятно ще поиска да направи това през първата половина на следващата година.

В същото време българското правителство планира да увеличи с още 2 млрд. лева емитирането на дълг на вътрешния пазар, тъй като трябва да бъдат предоставени точно около 2 млрд. лева на ФГВБ за покриване на гарантираните депозити в обявената в несъстоятелност КТБ.

Още 1 млрд. лева от поемането на нов държавен дълг ще бъдат използвани за рефинансиране на държавната подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ), която беше оказана на третата по големина банка по-рано през годината по време на тогавашната банкова паника.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.