Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни ценни книжа с номинал 400 млн. евро са пласирани от Министерството на финансите

Снимка: БГНЕС

Държавни ценни книжа с номинал 400 млн. евро са пласирани от Министерството на финансите, съобщиха от ведомството. Падежът на емисията е на 3-ти декември догодина. Държавните ценни книжа са най-бързият начин за набавяне на паричен ресурс от страна на държавата.

Средната цена, на която участниците закупиха емисията едногодишни държавни ценни книжа, е 99,16 за 100 евро номинал. Най-сериозен интерес към емисията, както обикновено, имаше от страна на банките, следвани от пенсионните фондове и застрахователните дружества.

Утре ще бъде проведен нов аукцион за 9-месечни държавни ценни книжа за още 400 млн. евро. 

В актуализирания вариант на тазгодишния бюджет е предвидено поемането на нов дълг от 4,5 млрд. лева, като около 3 млрд. от тях ще бъдат набавени чрез мостово финансиране от четири международни банки. Останалите средства трябва да се осигурят именно чрез емисии държавни ценни книжа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.