Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Гърците може да пренасочат спестяванията си в български банки

| обновено на 14.01.15 в 17:28
Снимка: БГНЕС


Част от спестяванията на гръцките вложители може да бъдат пренасочени в български банки. Това прогнозира пред "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков. Той беше категоричен, че проблемите с банките в южната ни съседка няма да се отразят върху българската банкова система, независимо че у нас оперират няколко банки, които са част от гръцки финансови групи.

Стайков изключи изтегляне на гръцки капитал от наши банки:

По никакъв начин българските банки не могат да помогнат с изпращане на депозити от тук до гръцките банки. Просто размерите са много по-малки и съответно тази помощ няма да е достатъчна. Това, което видяхме предния път, че когато гръцките банки изпитват проблем, те започват да продават част от дъщерните си дружества в други страни, но задържаха тези в България, защото бяха печеливши. В краен случай, дори и нещо да се случи с гръцките банки, най-лошото, което можем да видим, е да се продаде някоя от банките.

Как проблемите в гръцките банки и евентуалното излизане на страната от еврозоната би се отразило на България можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.