Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев се среща с лидери на евроинституциите в Брюксел

Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заминава на двудневно посещение в Брюксел за срещи с лидери на европейските институции.

Визитата на президента Плевнелиев ще започне с разговори с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Очаква се по време на разговорите той да постави въпроса за трудностите, пред които е изправена България заради бежанския натиск, както и да призове за повече европейска солидарност.

Отдавна заслуженото присъединяване на страната ни към Шенген, което изглежда още по-належащо на фона на терористичните заплахи, вероятно ще е друг акцент в разговорите.

С председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъдат обдъждани и възможностите, които може да даде на България неговият инвестиционен план, както и отговорностите, които произтичат от представената вчера стратегия за енергиен съюз.

Кризата в Украйна и отражението ѝ в Югоизточна Европа, и евроинтеграцията на страните от Западните Балкани също ще присъстват в разговорите на държавния глава с лидерите на европейските институции.

По-късно днес той ще бъде на аудиенция при краля на Белгия, а утре ще се включи в ежегодните дебати за бъдещето на обединена Европа, организирани от една от водещите неправителствени организации за изследване на европейската политика.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.