Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: България управлява много по-прозрачно еврофондовете, отколкото много други държави

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

България трябва да има повече самочувствие и да защитава по-добре в Брюксел и по света това, което е постигнала, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той цитира данни на Европейската сметна палата, според които страната ни попада по средата на статистиката, а не сред водещите държави по дял на слабостите в управлението на еврофондовете:

Трябва да действаме със самочувствие. Трябва да имаме теза и тя да се базира там, където успяваме. Фактите сочат, че България днес управлява много по-добре, много по-прозрачно и много по-ефикасно еврофондовете, отколкото много други държави. Оценката на грешката, за България специално, е около 3%. За Италия и за Испания е около 15%, за Чехия - 10%. Ние можем да излезем с достойнство и да кажем, че ние сме 5 пъти по-прозрачни и по-ефективни и има 5 пъти по-малко корупция.

Държавният глава каза това в Брюксел, където беше сред ораторите на международен форум за бъдещето на Европа и говори за върховенството на закона. Той заяви, че с действията и пропагандата си руският президент Владимир Путин се опитва да взриви Европейския съюз отвътре, като разедини страните-членки. Плевнелиев подчерта, че не дели българската нация на „русофили и русофоби”, и обясни: 

Истината никога не разделя. Ние трябва да имаме обективна оценка за това кой в момента спазва международното право и кой не. Няма как да има мир в Европа, ако не се спазват правилата! Моята позиция не е нова. Тя няма да се промени. Тя не е "срещу" някого, тя не е "срещу" руския президент. Моята позиция не е “против”, тя е” за”, ”за” и в интерес на върховенството на закона и на правилата. Само по този начин ние ще имаме мир в Европа, когато правилата важат за всички.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.