Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са официално обвинени за убийството на Борис Немцов

| обновено на 08.03.15 в 14:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо петима станаха заподозрените за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Новите две имена са Бахаев и Ескерханов. Срещу арестуваните в събота Заур Дадаев и Анзор Губашев следствието предяви днес официални обвинения, като все още не ясно по кои точно текстове от Наказателния кодекс.

Заподозрените Анзор Губашев и Заур Дадаев, които се оказаха братовчеди, са били задържани на територията на Ингушетия. Дадаев е служил близо 10 години в елитния батальон "Север" на чеченското вътрешно министерство, а Губашев е работил като охранител в супермаркет в Московска област. Днес е бил задържан и по-малкият брат на Анзор Губашев, като предстои да се изясни какво е неговото участие в атентата срещу Борис Немцов.

Според съобщения от чеченската столица Грозни, снощи там е бил предприет опит за бъде арестуван още един заподозрян за убийството на опозиционния политик, но той се самоубил като взривил бойна граната. Преди това той хвърлил граната и срещу силите за сигурност. По време на акцията няма пострадали полицаи. Майката на Заур Дадаев - Аймани Дадаева заяви, че не вярва синът й да има нещо общо с убийството на Борис Немцов.

Не мога да си представя, че това е вярно. Нито моите синове, нито моят племенник могат да извършат подобно престъпление. Нека открият истината, нека открият истинските убийци, казва майката на един от заподозрените.

Междувременно дъщерята на Борис Немцов заяви в интервю за германската преса, че зад убийството на баща й трябва да се търсят политически мотиви. Жана Немцова изразява съмнение, че истинските виновници за смъртта на нейния баща ще бъдат наказани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Убийството на Борис Немцов

Няколко месеца преди да бъде убит, Борис Немцов е бил заплашван

Няколко месеца преди да бъде убит, руският опозиционен политик Борис Немцов е писал до правоохронителните органи, че е бил заплашван, но не е получил отговор. Руското издание "Новое время" публикува преписката, която се е водила между Следствения..

публикувано на 06.03.15 в 12:04

В Русия са задържани двама заподозрени за убийството на Немцов

В Русия са задържани двама души във връзка с убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, предадоха Ройтерс и ТАСС. Руският президент Владимир Путин е уведомен за ареста, съобщи директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников по..

публикувано на 07.03.15 в 12:35

Ана Дурицкая, ключовият свидетел по убийството на Борис Немцов, е заплашвана

Ана Дурицкая – ключовият свидетел по убийството на руския опозиционер Борис Немцов  – е заявила, че са отправени заплахи за живота ѝ. Спътницата на Немцов по време на убийството му заяви, че неизвестни лица са отправили заплахи за живота ѝ, докато е била..

публикувано на 06.03.15 в 11:25

Владимир Путин: Убийството на опозиционния лидер Борис Немцов има политически подтекст

Руският президент Владимир Путин поиска от министерството на вътрешните работи да засили работата по всички ключови проблеми и да повиши нивото на разкриване на престъпленията. По думите му, наистина е необходима повратна точка, ново качество на..

обновено на 04.03.15 в 17:17

Русия се сбогува днес с Борис Немцов

В Сахаровския център в Москва започна траурната церемония в памет на убития през нощта на 28-и февруари руски опозиционен лидер Борис Немцов . Прощаването с опозиционния политик ще продължи четири часа. Хиляди се наредиха на опашка пред центъра..

обновено на 03.03.15 в 11:48