Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва свали обвиненията в шпионаж срещу многодетна майка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия бяха свалени обвиненията в държавна измяна срещу многодетната майка Светлана Давидова. 37-годишната Давидова от малкото градче Вязма, която заедно със своя съпруг отглежда седем деца, попадна зад решетките, защото се беше обадила в украинското посолство, за да сподели своите съмнения и тревоги, че войници от близкото поделение биват изпращани да воюват в Донбас. Този разговор се е състоял през миналата пролет, а обвиненията срещу нея за шпионаж бяха повдигнати едва в началото на тази година.

Арестуването на многодетната майка по обвинение, че е съобщила за нещо, което официално се отрича в Русия, предизвика бурна реакция в обществото. Благодарение на правозащитните организации, медийната реакция и подписките в защита на Светлана Давидова, тя беше освободена под гаранция "подписка" от предварителния арест, където прекара близо две седмици.

Според нейния адвокат Сергей Бадамшин днешното решение е единствено възможно по този казус:

Днес делото за държавна измяна беше прекратено поради липсата на състав на престъпление. Това стана въпреки опитите на следствието по всякакъв начин да установи вината на Светлана, посочи нейният адвокат.

След днешното решение многодетната майка ще има право да претендира за реабилитация и евентуална компенсация заради незаконното й задържане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.