Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбелязва една година от присъединяването на Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отбелязва първата годишнина от референдума в Крим, на който местното население почти единодушно гласува за присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Тържествата по случай присъединяването на Крим ще продължат цяла седмица, като кулминацията ще е на 18-и март - датата, на която беше подписан договорът за влизането на Крим и Севастопол в състава на Русия. Очаква се в тези мероприятия да участва и руският президент Владимир Путин.

В излъчения снощи документален филм „Крим. Пътят към родината” руският лидер обяснява как е било взето решението за присъединяването на полуострова:

Това е наша историческа територия. Там живеят руски хора. Те се оказаха в опасност и ние не можехме да ги изоставим. Нашата крайна цел не беше да завземем Крим или да го анексираме. Целта ни беше да дадем възможност на хората да изразят своето мнение как искат да живеят по-нататък. Ние нямахме избор, трябваше да защитим тези хора.

Той подробно описва военната операция на руските части без опознавателни знаци за налагане на контрол в Крим преди и по време на референдума. Коментирайки миналогодишните събития в Киев, Владимир Путин изтъква, че реалните кукловоди при свалянето на президента Виктор Янукович са били САЩ.

От интервюто става ясно още, че по време на кримските събития Русия е разглеждала възможността да приведе в бойна готовност своите ядрени сили в случай на изостряне на конфронтацията със Запада.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване

Аксьонов: Крим никога вече няма да е част от Украйна

Днес се навършва една година от референдума в Крим, с който полуостровът беше присъединен към Русия. По повод годишнината местният ръководител Сергей Аксьонов заяви, че решението на Москва да защити населението на полуострова е било правилно и никой не се..

публикувано на 16.03.15 в 11:07