Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се очаква да участва в тържествата за годишнината от присъединяването на Крим

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия отбелязва днес първата годишнина от присъединяването на Крим. В централните тържества в Москва се очаква да участва президентът Владимир Путин.

Крим винаги е бил част от Русия, каза точно преди една година руският президент, след като тържествено подписа указа за присъединяване на полуострова. По-късно Владимир Путин беше приветстван от десетки хиляди на митинг край стените на Кремъл:

След тежко, дълго и уморително плаване Крим и Севастопол се завръщат в родното пристанище, на родния бряг, в Русия
, каза държавният глава.

Днес на същото място в ранния следобед ще се състои митинг-концерт под мотото "Ние сме заедно". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин не предвижда да участва в тържествата в Крим, но не изключи той да присъства на Червения площад.

Денят е обявен за почивен за жителите на Крим от местните власти. В Държавната дума вече е внесено предложение от догодина днешният ден да бъде официален празник за цялата Руска федерация.

Днес във всички големи градове на Крим се организират улични шествия и тържества, като военните в Севастопол ще маршируват без оръжие по крайбрежната улица.

По време на митинга в Москва, който ще се проведе на метри от моста, където беше убит Борис Немцов, полицията ще предприеме мерки за охрана на мястото, където беше застрелян опозиционният политик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.