Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оряхово е в готовност да евакуира живеещите в кв. "Изток"

В Оряхово отново се активираха свлачищни процеси. Хората в квартал "Изток“, където има напукани къщи, са готови за евакуация. Движението по четири улици е ограничено.

В Оряхово свлачищните процеси не са новост. Справка в регистъра на геозащита в Плевен показва, че районът на крайдунавския град е наситен със зони на срутващи се земни маси. 13 са активните свлачища, 2 са потенциалните, 19 се водят неизвестни и 6 са стабилизирани. Поредното снеготопене в края на зимата, предизвика покачване на подпочвените води и раздвижване на земни маси към брега на река Дунав. Най-засегнат от свлачищните процеси за пореден път е квартал "Изток“, където има напукани къщи. От години кварталът обезлюдява. От община Оряхово са в готовност да евакуират живеещите в опасните къщи. Районът на свлачището е ограден с ленти. Ограничено е движението по четири улици в квартала. Проверени са 15-те сондажни кладенци в района, които бяха построени преди години, за да събират подпочвените води. Следи се и мрежата от хидрогеоложки и геодезични сондажи. Второкласният път от Оряхово до село Лесковец, който също отдавна се руши от свлачища, е затворен за движение. Използва се обходен маршрут през село Галово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.