Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение

| обновено на 25.03.15 в 12:30
Снимка: wikipedia.org

Днес Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение. По този повод патриарх Неофит отслужи празничната Света литургия в старинния столичен храм "Св. София – Премъдрост Божия" в съслужение с митрополити от Светия синод. Литургията завърши с многолетствие и благословение патриарх Неофит. Много миряни се събраха днес в старинния столичен храм, за да участват молитвено в празника.

Всички християни, без значение дали са православни, католици или протестанти, отбелязват днес един от най-големите и хубави Богородични празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Свещеното писание на този ден свети Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи, Иисус Христос. За него най-точно се разказва в евангелието на свети Лука. Празникът Благовещение е утвърден от Православната църква през 7-и век и е част от Великденския празничен богослужебен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25-и март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Днешният църковен празник Благовещение преди девети септември 1944 година се е празнувал масово като Ден на майката. За традициите, с които се отбелязва празникът във Враца, разказва Весела Пелова, главен експерт от държавния архив в града:

Празникът е бил празник на майките и децата, празник на учениците, празник на бъдещите майки. Благотворителните дружества са организирали няколко дни, през които членките на дружеството са изнасяли сказки за просвещение на бъдещите майки, за да им бъдат в помощ. Организирали са за благотворителните си цели томболи, с които са събирали средства за бедните майки. Ако трябва да подредим празника така, както са го преживявали врачани някога, децата се отвеждат в църква, където присъстват на църковната служба, с проповед, която е подходяща за тяхната възраст. Самите деца много са обичали да подготвят детски утра, оперетки. Качеството на този празник, наистина е било на много високо ниво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.