Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е наблюдавала преговорите в Будапеща за "Турски поток"

Ана-Кайза Итконен
Снимка: europa.eu

Европейската комисия е била поканена и е участвала като наблюдател във вчерашните разговори в Будапеща, където представители на Унгария, Гърция, Турция, Сърбия и Македония обсъждаха газови алтернативи за региона и конкретно проекта "Турски поток".

Това съобщи говорителката на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, като припомни, че диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа е от ключово значение и е част от новата енергийна стратегия. Итконен обърна внимание, че въпросите, обсъждани вчера в Будапеща, до голяма степен съвпадат с темите, с които се занимава специалната работна група на високо ниво, която вече проведе първата си среща в София.

На въпрос обезпокоена ли е Еврокомисията, че същите въпроси се обсъждат от паралелна група държави, която може да търси заобикаляне на определени страни-членки, или на определени европейски норми, Ана-Кайза Итконен отговори:

Добре е, че тези въпроси се обсъждат. Както можете да видите и от приетата вчера декларация – тя като цяло потвърждава само политически намерения. Те информират комисията и ние наблюдаваме дискусиите им, така че – на този етап нямаме какво повече да добавим. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.