Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мизия пишат писмо с проблемите си след опустошителното наводнение

Снимка: БГНЕС

Жителите на град Мизия са описали в писмо до всички институции проблемите си след сполетялото ги на 2 август миналата година опустошително наводнение. Днес започва събиране на подписи под писмото. Живеещите във фургони планират да блокират пътя към АЕЦ "Козлодуй", за да накарат управляващите да обърнат внимание на начина, по който живеят вече десети месец. Досега междуведомствената комисия е отпуснала пари само за възстановяване на публичната инфраструктура.
Близо 800 къщи бяха засегнати от бедствието в Мизия. Десет месеца по-късно малцина от пострадалите с изтеглени кредити ремонтират съсипаните си жилища. По закон държавата трябва да възстанови разходите за ремонт до 70 на сто от данъчната оценка на сградата. Разходи за възстановяване не се признават, без план за конструктивно укрепване, а хората на ръба на оцеляването, не могат да си го позволят. 
Досега Междуведомствената комисия за преодоляване на щетите от бедствията е отпуснала средства само за възстановяване на публичната инфраструктура. В момента в комисията се депозират искания за обезщетяване на частни имоти. От Община Мизия заявиха само, че са изпратили заявленията на тези, които са успели да окомплектоват нужните документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.