Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Владимир Путин поздрави Реджеп Ердоган за изборната победа на неговата партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поздрави Реджеп Ердоган по случай изборната победа на управляващата партия в Турция.
Двамата лидери обсъдиха по телефона отношенията между Анкара и Москва, както и проблемите в сферата на енергийните проекти, които възнамеряват да реализират Русия и Турция. Между темите от разговора бе и подготовката на шестата среща на руско-турския съвет за сътрудничество на високо равнище, който трябва да се проведе в края на годината в Казан. 
Путин и Ердоган се договориха още да се видят в Баку след няколко дни в събота на церемонията по откриването на европейските игри. Телефоният разговор между президентите на Русия и Турция бе остро разкритикуван от страна на турската опозиция, която неведнъж е обвинявала президента Ердоган, че не е надпартиен, както го изисква Конституцията на югоизточната ни съседка.
Най-влиятелната турска опозиционна лявоцентристка партия - Народнорепубликанската, критикувайки жлъчно разговора между двамата лидери, заяви, че дори приятеля на Ердоган, Путин възприема турския си колега не като президент, а като ръководител на Партията за справедливост и развитие.  
В същото време негативна реакция дойде и от другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие, коятo обяви че Путин е трябвало не да поздравява Ердоган, а да му пожелае бързо да се оправя. Ако гласът на турската опозиция, която отбеляза значителен възход на провелите се в неделя парламентарни избори в страната, се чува в едно бъдещо коалиционно или пък преходно правителство, то никак не е изключено да станем свидетели на преразглеждане на някои от енергийните проекти между Анкара и Москва, както например предлага Народнорепубликанската партия да се преразгледа изграждането на първата турска атомна централа в Акую, която бе договорена с Русия и има вече подписано споразумение. 
За разлика от Народнорепубликанската, по време на предизборната кампания прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ обяви, че подкрепя изграждането на газопровода "Турски поток", но иска Анкара да нормализира турско-арменските отношения и да не ги обвързва с решаването на друг сложен въпрос какъвто е нагорнокарабахския.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.