Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Петровденската трапеза с "Бял мъж"

2
Баба Радка и баба Надка
Има един специалитет, типичен за Петровден, и разпространен само на няколко места в България. Своята оригиналност в приготвянето му обаче и днес придават жените от троянското село Голяма Желязна. Специалитетът е известен като "Бял мъж".

Ако има нещо особено специфично в „Белия мъж“ от Голяма Желязна, то е, че специалитетът трябва да се приготвя само от мъже, понеже изисква мъжка сила. Но баба Радка и баба Надка твърдят, че са мъжки жени и затова правят "Бял мъж".

По традиция, "Бял мъж" се прави на Петровден, при това на бачията - определено място в планината, в близост до селото, където хората отглеждат заедно своите овце. В стари времена те отивали на кошарите и издоявали овцете. От прясното мляко сирили и приготвяли ястието. Тогава за овчарите то е било като мезе към ракията.

Днес "Бял мъж" за едни си остава идеално предястие или мезе, а за други - основно ядене, за трети е десерт.

Ако и вие искате на опитате оригинален "Бял мъж" трябва да отидете в Голяма Желязна и да потърсите баба Радка и баба Надка. Голяма Желязна е живописно селце в Троянския Балкан, на 32 километра от Троян.

Чуйте повече подробности от репортажа на Красимир Мартинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата започва със слънце в София

Над западната и централната част от Дунавската равнина ще бъде предимно ясно, а над Североизточна България, под влияние на студен атмосферен фронт, от североизток с усилване на вятъра ще се заоблачи и до сутринта на места там ще превали. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°, съобщават от Националния институт по метеорология..

публикувано на 12.05.25 в 06:35

Пирдоп е малък град, богат на личности

Днес предаването гостува на община Пирдоп, където от днес се провеждат „Влайкови дни“.  Дългогодишна традицияе през месец май в Пирдоп да се организират културните празници на града.  Богатата културна програма ще бъде представена от 11 до 24 май. Тази година Влайковите дни ще бъдат белязани от 160-ата годишнина от рождението на Тодор Влайков..

публикувано на 11.05.25 в 10:19
Стефан Спасов

Софийски разкази - Стефан Спасов за “Забравената цивилизация“

Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на  Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..

публикувано на 10.05.25 в 16:00
Йерусалим днес

Историята оживява - Хаджиите от Банско, част първа

Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..

публикувано на 10.05.25 в 15:00
Мария Сутич

Адресите на любовта – Мария Сутич, жена-войн от Хвърковатата чета

Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..

публикувано на 10.05.25 в 14:00
Мария Бакалова и Елена Телбис

Силата да продължим след смъртта

„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..

публикувано на 10.05.25 в 11:23
Наско Стаменов

Въпросът е "колко", не толкова "какво"

Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..

публикувано на 10.05.25 в 10:51