Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едночасова ефективна предупредителна стачка ще има в 20 от дирекциите "Социално подпомагане"

| обновено на 09.07.15 в 10:37
Снимка: БГНЕС

Едночасова ефективна предупредителна стачка ще има в 20 от дирекциите "Социално подпомагане" в страната с искане заплатите да се увеличат с 20 на сто. По данни на статистиката, средната заплата в сектора е 646 лева и изостава с 30 процента от средната в държавната администрация, обясни Ефтим Боюклиев, председател на Федерацията на служителите от администрацията към КТ "Подкрепа".

В случая моралното право е на наша страна, защото не може да се съобразяваме повече с това, след като не са приведени в ред заплатите на социалните работници. Идеята на наредбата на господин Дянков беше всички хора, на една и съща длъжност, с едно и също образование, да вземат едно и също заплащане. Тази разлика от 30 процента е необяснима за нас. Ще започнат масови оставки на цели отдели и дирекции. Хората са докарани дотам, че вече се отказват дори да се борят и ми заявяват категорично, че няма да има друга стачка освен колективни и масови оставки. И Агенцията остава без служители, ако нищо не се промени в заплащането.

За час, между 10.00 и 11.00 часа, няма да работят служители в четири от деветте дирекции в София, както и техни колеги в Пловдив, Пазарджик, Сливен, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна, Харманли и други градове. Членовете на КНСБ ще носят протестни ленти в подкрепа на искането за увеличение на работните заплати.

Основното искане на социалните работници е за по-високи заплати, каза Евгения Каменова от врачанската Дирекция за социално подпомагане:

От държавната администрация социалните работници са най-ниско платените. Месечното възнаграждение, най-високото, което получава наш служител, е някъде около 460 лева. На фона на повишената минимална работна заплата от 1 юли 380 лева, нали разбирате, че това е доста демотивиращо, тъй като повечето от служителите в дирекцията са хора с висше образование. Говорим за максималното, което се получава, докато има и колеги, които са с 380-390 лева, т.е. изравняващо се с минималната работна заплата.

Протестиращите настояват и за подобряване на условията, при които работят:

Наистина условията на труд в повечето дирекции са много мизерни. В малки стаи сме разположени минимум четирима души. Мебелировката ни е изключително стара. Бюрата в повечето случаи се разпадат. Нямаме пространство, където всеки един от служителите да може да си изпълнява спокойно служебните задължения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.