Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Процесът по удължаване живота на АЕЦ Козлодуй не стой под въпрос

Няма по-добър вариант от стъпката на либерализация за българската енергетика, смята енергийният министър

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Политиката на съкращаване на разходите в държавните енергийни дружества няма да повлияе на програмата за удължаване на "живота" на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, каза във Враца енергийният министър Теменужка Петкова.

Според първоначалните оценки за удължаването на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй са необходими около 400 милиона евро. По програмата за продължаването на работата на 1 000-мегаватовите реактори се работи целенасочено, потвърди енергийният министър: 

Никой не трябва да има съмнение, че процеса по удължаване живота на АЕЦ Козлодуй стой под някакъв въпрос. Това е един от приоритетите на нашето правителство, така че той ще бъде изпълнен. Ще бъдат осигурени и средствата, и това, което ще бъде направено като оптимизиране на разходите в българската държавна енергетика, по никакъв начин няма да повлияе на инвестиционната политика на което и да е дружество в сектор "Енергетика“.

Теменужка Петкова беше категорична, че от началото на следващата година ще трябва да стане факт либерализацията на енергийния пазар, за която предстой избор на модел.:

Няма по-добър вариант от това да се излезе от тежкото състояние, в което се намира българската енергетика, от стъпката на либерализация. Междувпрочем ние ще проведем една информационна кампания в момента, в който стане готов моделът за либерализация на пазара. Може би другата седмица престой да бъде подписан договор със световна банка за оказване на консултантски услуги точно по този въпрос, защото нашата цел и целта на правителството е да изберем такъв модел за България на либерализация, който да бъде най-добрият и най-поносимият за българския потребител.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.