Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Приемането ни в Шенген ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата с нелегалната миграция

България е сред най-засегнатите от миграционния натиск

| обновено на 23.07.15 в 17:02
Снимка: БГНЕС

България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск, но охранява надеждно външната граница на Европейския съюз (ЕС). Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред върховния представител на Съюза Федерика Могерини, която е на посещение в СофияПремиерът е представил пред нея данните за допълнителните приходи, в резултат от ограничаването на контрабандата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Могерини присъства в резиденция Бояна на годишната конференция на ръководителите на българските задгранични мисии.

На конференцията Бойко Борисов заяви, че страната ни трябва да бъде фактор на стабилност в доста сложен регион, какъвто е Балканският. Борисов се аргументира с факта, че в Турция трудно вървят преговорите за съставяне на ново правителство, с политическата криза в Македония, както и напрегнатата картина в Босна и Херцеговина и Сърбия.

По отношение на санкциите спрямо Русия премиерът каза, че те носят загуба на българската икономика.

Поради своята лоялност към ЕС стана така, че България директно се конфронтира с Русия. Много ми е трудно да обясня на българския народ защо нещо, което е лошо за нас, не е толкова лошо например за Гърция и Турция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини: 

Това е специално посещение страната ви. България е много важно място. Европа никога не е била по-силна.

Могерини акцентира в словото си ситуацията в Източна Украйна и я определи като много сериозна.

Компасът ни трябва да бъде основно фокусиран върху споразуменията от Минск. Изолирана Русия не е в интерес на никого, а вашата граница е европейска граница, не е само граница на вашата страна. Заедно можем да се справим с всички общи предизвикателства. 

За предизвикателствата пред българската външна политика говори и министър Даниел Митов, който очерта кризата в Украйна като една от важните, които трябва да се базират и да се решават на договореностите от Минск. Той подчерта, че Черноморският регион е важен за България и за ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.