Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от опустошителното наводнение в Мизия

| обновено на 02.08.15 в 12:48
Мизия, 04 август 2014 година
Снимка: Светослав Цветанов

С молебен за здраве и благоденствие в Мизия отбелязват първата годишнина от опустошителното наводнение в града.

Десетки семейства се събраха на молебен за здраве и утеха в двора на църквата "Св.Апостоли Петър и Павел", за да отбележат първата година, след опустошителното наводнение в района, което завинаги промени живота тук.

На този ден придошлите води на река Скът заляха 80 на сто от града. Наводнението взе две човешки жертви, а домовете на близо 1 200 души бяха изцяло или частично разрушени. Злопаметният ден, както го нарече кметът Виолин Крушовенски, е също ден на равносметка, както на и благодарност за спасителите и дарителите, без които много от пострадалите нямаше да се възстановят в дните на бедствието, продължило близо месец и след това. Въпреки помощта на хилядите българи обаче Мизия все още не се е възстановила изцяло от наводнението, за което разказват и хората:

Няма пари за възстановяване. Всеки се справя самостоятелно, кой - както може. Много са малко хората, които успяха да направят някакъв ремонт, за да влязат в домовете си. Повечето са стегнали там една стаичка, в мухъла, във влагата. Каквото можем  поправяме, белосваме, изхвърляме, чистим, с наши средства работим, отделяме. Върнахме се поне 20 години назад, споделят хората.

Кметът Виолин Крушовенски коментира:

Големият нерешен проблем е възстановяване на частните имоти. Известно е, че държавата осигурява средства в размера на данъчните оценки, които са твърде ниски и това възпрепятства хората.

За да получат обезщетение, пострадалите трябва да платят за проекти за ремонтите и да вложат собствени средства, част от които, след това да им бъдат върнати.

Липсата на собствени средства, за да се финансират тези ремонти, възпрепятства техните възстановителни работи, каза още кметът.

През април България получи от Фонда за солидарност на Европейския съюз 1 милион и 980 хиляди евро, заради наводненията в Мизия и Крушовица от миналата година. Парите бяха отпуснати от Европейската комисия, за да се покрият част от разходите за възстановителни дейности, спасителни операции и разчистване на засегнатите райони. Тогава от комисията поясниха, че отпуснатата сума съответства на нуждите, декларирани от страната в конкретния случай.

Щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на 6 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.