Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Полша се споразумяха за сътрудничество в областта на отбраната

Томаш Шемоняк и Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС
Военните министри на България и Полша Николай Ненчев и Томаш Шемоняк подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и писмо за намерение. Писмото полага правните рамки на дейностите по  ремонта и модернизацията на българските изтребители МиГ-29.  По-рано Ненчев обяви, че страната ни ще разчита именно на Варшава за отремонтирането на машините.

България и Полша изразяват силната си политическа воля да си сътрудничат именно в областта на поддръжката на самолети МиГ 29.

В предварителния договор за ремонт на българските самолети се очаква до средата на 2016 г.  Полша  да ремонтира двигателите и агрегатите на 3 самолета МиГ 29,  а до края на следващата година - на още 3.

Според полския военен министър решението на България поставя на нови основи отношенията ни с Варшава в сферата на отбраната и сигурността:

Ние много добре знаем, че това решение има голямо политическо значение. От името на Република Полша искам да благодаря за това доверие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.