Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурителната документация от 32 000 несъществуващи предприятия и ведомства е в НОИ

Снимка: РАДИО ВИДИН

В архивите на НОИ е събрана осигурителната документация от 32 000 вече несъществуващи предприятия и ведомства. Това съобщи във Враца управителят на Института Бисер Петков. Градът е домакин на национална среща на работещите в архивните звена на института. 

От 10 години НОИ издирва и архивира ведомости от осигурители без първоприемници, обясни Петков:

Това са браншове, които са претърпели най значителни промени в годините на прехода - несъществуващи ТКЗС-та, несъществуващи АПК-та и въобще други структури в земеделието, гиганти в периода на социализма като „Кремиковци“, металургичният комбинат "Стомана –Перник“, много рудници.

В шестте архивни звена в цялата страна са събрани 900 000 дела с данни за трудовия стаж на стотици хиляди работници и служители. Една трета от делата вече са дигитализирани. С предимство по електронен път се обработват документи от периода 1980-1996 година, защото са в активна употреба. Те са на хора, които са в пенсионна процедура или им предстои такава. Бисер Петков допълни.

Ако осигурителят е прекратен без правоприемник, тогава идва на помощ НОИ, където се издават удостоверения за периоди на база на данните в разплащателната и осигурителна документация, която е приета в нашите архивни центрове. Десетки хиляди удостоверения са издадени на лица, които така или иначе нямаха документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.