Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита небесния покровител на българския народ Св. Иван Рилски

| обновено на 19.10.15 в 08:17
Снимка: wikipedia.org
Българската православна църква почита днес паметта на св. Иван Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога. Роден е около 876 година край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и неговия син - цар Петър. Иван Рилски е основател на Рилския манастир, който съществува вече 1000 години.

Една от многото църкви във врачанския регион, която носи името му и днес има храмов празник, е в село Паволче.

Светата литургия за храмовия празник на селската църква ще бъде отслужена от викария на врачанската митрополия Епископ Киприян:

Такива примери са ни днес нужни, да ни укрепяват, да ни обнадеждават и да ни утешават в тежки минути. Да ни учат да вярваме, че има и друг живот - живот в Христа, живот не шумен, живот в пост и молитва, живот, за който ни свидетелства Свети  Йоан Рилски-Чудотворец - небесният покровител на майка България.

По традиция за празника се освещава курбан. Чорбата се приготвя от местен майстор. В село Павлоче почитта към Свети Йоан Рилски е голяма.

Денят на Светеца ще бъде отбелязан и в Дупница с тържествен молебен с участието на патриарх Неофит. Дупничани и посетителите на града ще могат да видят на площад „Свобода“ чудотворната икона на светеца от 1796 година, която досега е била съхранявана в специално хранилище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.