Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират подземното газохранилище в Чирен

Снимка: БГНЕС

Подземното газохранилище във врачанското село Чирен ще бъде модернизирано. Средствата за това са 20 милиона лева. Работи се и по друг проект за двойно увеличаване на капацитета на хранилището.

Модернизацията на газохранилището включва прокарването на два нови сондажа. Първият от тях ще бъде пуснат в експлоатация през януари, а до края на следващата година ще бъде готов и вторият. Наред с модернизацията на съоръженията в Чирен се работи и по проект за увеличаване капацитета на хранилището. Първият етап от този проект е триизмерно сеизмично проучване на подземното депо на обща стойност 7 милиона и 800 хиляди евро. Кандидатства се половината от тази сума да бъде получена като грантово финансиране от Европейската комисия. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова и допълни.

С реализацията на тези два проекта на първо място ние ще успеем да увеличим дневния добив, над пет милиона кубични метра газ и с разширението на подземното газово хранилище ще можем да увеличим неговият капацитет от 550 милиона кубични метра на един милиард кубични метра газ. Успешната реализация на тези проекти е още една предпоставка затова ние да защитим и да развием нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.