Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност в страната на втория тур на местните избори

| обновено на 01.11.15 в 14:21

В България се провежда вторият тур на изборите за местна власт. Кметове се избират в 133 общини, 13 от тях са в областни градове. На балотаж отидоха кандидати за 980 кметства и 24 районни кметове в най-големите градове.

Избирателната активност бе ниска в сутрешните часове – средно 8,66 на сто до 10.00 часа, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК. В София избирателна активност е 2,9 на сто, във Варна – 2,4 на сто, Пловдив – 3,77 на сто. 

При значително по-слаб интерес  в сравнение с първия тур протичат днес изборите в Пловдив, където на балотаж се явяват сегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ и предшественикът му Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт. Избират се и кметове на 6-те района на града. Към 10 часа гласувалите са 3,78% или това са едва 10 838 от имащите право на глас. Това е с около 4000 души по-малко спрямо миналата неделя. 

В областта, където балотаж се провежда в 12 общини, като цяло се отчита по-висока избирателна активност, в сравнение с Пловдив. 

Изключително слаба е активността в Пазарджик, за разлика от гласуването по селата. Към 10 часа правото на вот в общината са упражнили под 7%. Според членовете на секционните избирателни комисии, ниският вот към този час е рекорден.

При по-ниска избирателна активност, в сравнение с първия тур на изборите, преминават балотажите в 3-тe общини на Бургаска област. Най-много са гласувалите в общините Камено и Сунгурларе – близо 19%, а най-ниска е избирателната активност в община Айтос – 7,60 %. Изборният ден в областта протича спокойно без съществени нарушения. 

До 10.00 часа в община Сливен са гласували 9126 души или 8,68 %, което е по-малко, отколкото на първия тур.

В три от най-големите централни секции в Хасково избирателната активност е по-ниска в сравнение с първия тур. Към 10.00 часа бяха гласували около 200 души.

5,96% е избирателната активност в община Плевен към 10 часа. Миналата седмица на първия тур на местните избори избирателната активност към 10 часа е била по-висока – 8,7%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Двамата претенденти за кметския стол в Плевен са Георг Спартански от Реформаторския блок и Димитър Стойков от ГЕРБ.

В Ловеч до втория тур достигнаха кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова и на БСП Минчо Казанджиев, в Троян Донка Михайлова БСП и Димитър Шишков ГЕРБ. Избирателната активност в двете общини обаче е малко под 10% към 10 часа. Почти 18% е в другите две общини на Ловешка област, където днес се провежда балотаж. В Тетевен кметът ще бъде избран между Мадлена Бояджиева – ГЕРБ и Милен Милев – Народен съюз. В Ябланица кметският стол си оспорват Иван Цочев от местната коалиция "Заедно за община Ябланица" и Полина Йотова от коалицията "Обединени либерали с грижа за Ябланица". По-висока е избирателната активност в трите общини, където днес се гласува само за кметове на кметства. В община Угърчин са гласували почти 37 на сто от избирателите.

Днес избират кмет 7 общини във Врачанска област. Това са Враца, Мездра, Мизия, Роман, Криводол, Бяла Слатина и Борован. Гласува се и в 47 села за кмет на населено място. Най-активно, близо 25 на сто от избирателите, гласуват малките общини Борован и Криводол. Спрямо нивата от миналата неделя по слаб интерес към вота има в Мизия, Мездра, Бяла Слатина и Роман. В тези общини активността е между 10 и 18 на сто.
На балотаж са претендентите за кметския пост в 7 общински центъра в област Монтана. Избирателната активност към 10 часа е близо 18 процента. Най-много гласоподаватели са дали своя вот в община Георги Дамяново  26 процента, а най-малко  в община Берковица, където гласувалите са около 12 процента. 

В община Перник на балотажа за избор на кмет един срещу друг се изправят кандидата на ГЕРБ Вяра Церовска и кандидата на БСП Ерик Рангелов. В началото на изборния ден активността на избирателите е близка до тази в първия тур и към 10 часа тя е 7%.

Без нарушения до обяд се провежда гласуването в петте общини в Кюстендилска област  Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново и Бобошево. Избирателната активност е най-висока в Бобов дол, над 20%. Оспорван балотаж се очертава в дупнишкото с. Дяково. 
Най-висока активност до 10.00 часа в Благоевградска област са показали гласоподавателите в община Белица  23.8% и Кресна 26,52 на сто. 
В община Сандански за избор на общински кмет са гласували 3651 гласоподаватели.
Близо 8% e избиpaтeлнaтa aĸтивнocт в Търговище към 10:00 чaca на втория тур от мecтния вот, cъoбщиxa oт Oбщинcĸaтa избиpaтeлнa ĸoмиcия. Дo ypнитe в пъpвитe чeтиpи чaca нa балотажа ca oтишли 4195 житeли нa общинaтa oт oбщo 53 153 избиpaтeли пo cпиcъĸ. Към същия час преди седмица бяха гласували 5163 души или 9,70 %.

В община Горна Оряховица, където има балотаж за общински кмет и кметове на 4 селища, до 10:00 часа са гласували близо 5,5 % процента от избирателите. Това е почти  два пъти по-ниска активност от първия тур. 

В Общинската избирателна комисия в Доспат са постъпили 4 жалби, които са проверени и нe са констатирани съществени нарушения. В 12 секции 7952 избиратели упражняват днес правото си на глас. Заедно с изборите за кмет на общината в 5 селища се провежда втори тур на местните избори. Жителите на Касак, Змеица, Црънча, Любча и Бръщен, община Доспат, си избират и селски управници. Избирателната активност в Девин е 11,4 процента към 10:00 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Балотажът в различните точки на страната

Спокойно започна и протича изборният ден в София . Не се забелязва голяма избирателна активност в ранните часове на деня. На балотажа организацията в комисиите е по-добра. В 16 от 24 района в София днес се провежда втори тур на местните..

обновено на 01.11.15 в 10:39

Сигнали за нарушения на втория тур на местните избори

Изборният ден е започнал спокойно, съобщават от МВР. Създадена е организация за осигуряване на обществения ред и няма регистрирани сериозни нарушения. В областните дирекции на МВР е организирано 24-часово дежурство на щабовете, които приемат и..

обновено на 01.11.15 в 13:07