Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ню Йорк, президентът Росен Плевневиев води активни преговори за отападане на канадските визи за българи

По темата "Сирия" Държавният глава изрази силна тревота от провала на договореното примирие и призова за решение на конфликта в Съвена за сигурност на ООН

Снимка: БГНЕС

 На въпрос на БНР към президента Росен Плевнелиев - дали добрите му думи по адрес на канадския премиер Джъстин Трюдо са знак, че страната ни няма да наложи вето на Търговското споразумение между Европа и Канада, дори ако не отпаднат визите за българи - Росен Плевнелев заяви:
  "България днес е в светлината на прожекторите заедно с Румъния, от гледна точка влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.  Бъдете сигурни - аз съм имал вчера две срещи с министър-председателя на Румъния и с министър-председателя на Канада и това е голямата тема. Но също така, нека да сме наясно - Да, България знае как да защити  интересите си, но това не може да стане с блокажи и това не може да стане с негативна енергия и това не може да стане без една добра дума.  Добрата дума отваря много врати. Така действаме и така ще действаме и до края." - думи на президента Плевнелиев.

   В дебата на 71-вото Общо събрание на ООН по повод ситуацията в Сирия, президента изрази тревогата на България от подновяването на боевете след провала на нестабилното примирие, което - по думите му  - "не успя да намери своите здрави корени.“  По време на представителния обяд на световните лидери, българският държавен глава дискутира с колегите си конфликта в арабската страна.  Плевнелиев коментира, че в момента „като че ли сме в една задънена улица“ без решение на кръвопролитния конфликт", но изрази увереност, че решението е в ръцета на Съвета за сигурност:
  "Сирия е сблъсък на регионални сили. Всяка една с техните амбиции и с техните, знаете световния термин "прокси групировки" - т.е. "зависими от тях групировки". Крайно врнеме е тези сили, независимо дали са Иран, Саудитска Арабия, Турция и много други, да седнат на масата и именно Съвета за сигурност да изкове едно устойчиво решение.", каза президента Росен Плевнелиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.