Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

България е шеста в списъка на най-желаните места за втори дом

България влезе в топ 10 на най-желаните места за покупка на втори дом, пише СТАНДАРТ. Страната ни се изкачва с 10 позиции нагоре в класацията на онлайн изданието TheMoveChannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционни имоти от британците. Така заема 6-та позиция за септември с 2,2% от запитванията за покупка на имот, осъществени през портала. Основната причина за засилването на интереса към страната ни най-вероятно са по-ниските цени на ваканционните имоти в България спрямо другите страни в Европа, след като обменният курс на британската лира се срина след вота за Brexit през юни. Въпреки по-неизгодния обменен курс на британския паунд основните южноевропейски пазари остават най-предпочитани за инвестиция във втори дом. Лидер в класацията остава САЩ, а второто и третото място са за Испания и Португалия. Топ 5 се допълва от Италия и Дубай, а в топ 10 попадат още Германия, Бразилия, Франция и Индия.

Виж повече

Всяко второ жилище, обявено за продажба в София, чака купувач над половин година, пише МОНИТОР, цитирайки изчисленията на столичните брокери. Тенденцията се очертава от началото на лятото. Около 26% от продавачите чакат и над година. Според посредници продавачите са с по-малко предимства на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Други обаче са на противоположно мнение, като твърдят, че все още има стабилен интерес и към старото строителство, където се плаща за реална площ, а освен това и звукоизолацията била по-добра в панелките, отколкото в някои от новите апартаменти.

СТАНДАРТ информира за започналото изграждане на нов православен храм в село Изгрев, където чудотворна икона на свети Иван Рилски ще пази хората. Храмът вече започва да "изгрява" над селището ни. Това споделиха жители на благоевградското с. Изгрев след празничния водосвет и символичната първа копка, които направи Неврокопският митрополит Серафим.

Имаме радостта от началото на изграждането на православен храм. Да се благослови трудът на всички. Църквата е високо над къщите. Тя ще се вижда отвсякъде, а камбаните ще се чуват от всички. Нека е като запален светилник, който стои на върха на планината. В светлината му да гледат всички, защото това е Христовата светлина, каза в словото си митрополит Серафим. Той призова миряните в Изгрев да дадат своята лепта и своя труд от любов и сърце за бързото построяване на храма.

СЕГА отделя страница за триумфа на филма "Уверени жени" на режисьорката и сценаристката Кели Райкарт като най-добър филм на 60-ия кинофестивал в Лондон, организиран от Британския филмов институт. "Уверени жени" спечели наградата с мотива, че представлява безупречно изследване на живота на три много различни жени в щата Монтана и едновременно с това е вдъхновяващ, изобретателен и оригинален. Филмът проследява трогателната и хуманна история за изолацията, отчаянието и самотата на главните героини в малко градче в Америка. Край Темза в юбилейния кинофорум в 14 кинотеатъра бяха показани 245 филма от 74 страни. Сред гостите бяха звезди като Сигърни Уивър, Кейси Афлек, Лиъм Нийсън, Никол Кидман, Шон Макалистър, Майкъл Фасбендер и много други.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Това е и първата мисия след успешното приключване на задължителните мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер, допълват от Центъра. Мисията е от типа #hospital to hospital (болница до..

публикувано на 01.10.24 в 08:05

Първите българи, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха тази вечер с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и..

публикувано на 30.09.24 в 22:00

Директен бърз влак София - Русе тръгва от 1 октомври

От 1 октомври тръгва директен бърз влак между Русе и София с новодоставените германски вагони, съобщават от БДЖ.  От централната гара в Русе композицията ще тръгва в 06.17 часа и ще пристига в София-Север в 12.15 часа. На връщане влакът ще потегли в 14.35 от централна гара София и ще пристига в Русе в 21.53 часа, без прекачване.  Досега нямаше..

публикувано на 30.09.24 в 16:54
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и храмът "Св. Ал. Невски" да се преименуват на "Свети Иван Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази  историкът проф. Иван Илчев  пред БНР   във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен..

публикувано на 30.09.24 в 15:36