Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Диетите през зимата сриват имунитета, предупреждава ТРУД. Не е добре за тийнейджърите да предприемат драстични диети за отслабване през есенно-зимния сезон, защото това може да доведе до срив на имунитета в условията на циркулиращи вируси, обяснява д-р Анеса Георгиева, началник на отделението по педиатрия в УМБАЛ- Пловдив. По думите й в момента „има смесване“ между летни и есенно-зимни вируси и медиците лекуват малки пациенти както с повръщане и разстройство, така и други със симптоми на дихателната система – болки в гърлото и кашлица. Доброто в случая е, че пациенти с типична характеристика за грипна инфекция почти липсват, а при тях усложнения като бронхити и пневмонии са по-чести.

Български учени патентоваха лек срещу рак на пикочния мехур, разкрива МОНИТОР. Новодиагностицираните с този тумор у нас годишно са не по-малко от 1000 човека. Екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия при БАН е направил разработката си на базата на протеина, извлечен от кръвта на градинските охлюви. Въпросният протеин не само стимулира имунната система да създава антитела. Но и притежава особени въглехидратни вериги, които се свързват с протеини, които се намират върху туморните клетки и ги разграждат без остатък. Екипът е установил също, че извлек от охлюви убива упорита бактерия, която причинява вътрешноболнични инфекции.

Откритието, макар и българско, е финансирано от научни организации в Тюбинген, Германия, и от Белгия. В момента клиничните изпитвания се правят в болницата по урология в Тюбинген.

Увеличават се фаталните за сърцето инфекции, пише 24 ЧАСА. Мокардитът – възпаление на мускулната тъкан на сърцето, е коварно сърдечно заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми или те са толкова дискретни, че дълго остават незабелязани. Но е отговорно за около 5 на сто от случаите на внезапна сърдечносъдова смърт при кърмачетата и до 20 на сто при юношите. В хроничната си форма е пряка причина за 45 процента от сърдечните трансплантации. Обединени в екип, изследователи от Холандия, Швейцария и Финландия установиха, че мъжкият пол е 2 пъти по-рисков фактор за тежък инфекциозен миокардит и фатален ход на заболяването. Случаите на миокардит в света са се увеличили много рязко - от около 1,5 милиона случаи годишно до 2,2 милиона само за 2 години - от 2013 до 2015 г.

Финландската компания “Патрия” предлага производство на БТР в България, информира 24 ЧАСА. Това стана известно на бизнесконференция в Централния военен клуб в София. Ние търсим сътрудничество с българската промишленост и предлагаме уникален бизнес модел за местно производство, който е изпитан в Полша, Хърватия, Словения и ЮАР, заяви Марку Койвисто, старши вицепрезидент на “Патрия”. По думите му от базовия модел на бойната машина Patria AMV 8х8 вече са произведени над 1000 бройки Първите партиди са били предназначени за финландската армия. Само няколко години по-късно е започнал трансферът на технологии към други държави. През 2003 г. е сключен договор с Полша, а през 2005 г. е стартирало местното производство. След като изпълнили заявките за полската армия, производителите на “Росомаха” започнали да изнасят бойни машини и зад граница. В договора с “Патрия” било изрично записано такова условие.

ФБР може да получава достъп до компютри и телефони по цял свят благодарение на поправка във федералния наказателен кодекс, одобрена от Върховния съд на САЩ, научаваме от СЕГА. Това ще позволи на служителите на ведомството да взимат от всеки американски съд разрешение за достъп до устройства не само на територията на САЩ, но и в чужбина. Досега агентите на ФБР получаваха разрешение да проникнат в даден компютър или телефон на заподозрени в престъпления лица само от съд, на чиято територия се намира разследваният собственик на съответното устройство.

Хиляди пяха с Веселин Маринов, който напълни до краен предел "Арена Армеец" за юбилейното си шоу "35 години на сцена", разказва СТАНДАРТ. Над 12 000 пяха и танцуваха с шлагерите на поп звездата в пълна еуфория. За първи път на голям концерт Веско направи изпълнение само с акустични китари, което беше романтичният момент. Маринов изпя още хитове от различните периоди в неговата бляскава кариера - от евъргрийните в Германия до рокаджийските парчета. Йоанна, дъщерята на Веско, му поднесе 35 червени рози.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14