Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хитрино остава в сила обявеното бедствено положение

| обновено на 12.12.16 в 13:50
Снимка: БГНЕС


В Хитрино остава в сила обявеното бедствено положение до приключването на операцията по обезвреждане на цистерните. Опасността от обгазяване в района е все още голяма, потвърди репортер на Радио Шумен от мястото.

Спасителите продължават да източват и прехвърлят горивото в камионите, които пристигат на място. Операцията обаче върви по-бавно, тъй като има опасност и за самите спасителни екипи заради цистерна, която е с пробойна и се намира в средата на композицията. Нейното претоварване ще се осъществи последно. На място пристигна и първият кран, който ще отмести дерайлиралите вагони

Съществува голяма опасност от обгазяване на населеното място. Това съобщи днес главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението":

Започваме работа по премахване на контактната мрежа. Рискът не е намалял, напротив - цистерните, които са изправени, ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези, които са повредени и са в легнало състояние, изискват малко повече време.

В 14 часа жителите на Хитрино, които пожелаха да се върнат, за да вземат дрехи, документи, лекарства и други вещи от домовете си, влязоха за половин час в селото. Те се събраха пред Кризисния щаб и полицаи ги превозиха с колите до домовете им. Източването на цистерните беше преустановено, докато селото е отворено.

Таня Димитрова от Радио Шумен разговаря с някои от жителите на Хитрино, които се върнаха вкъщи: 

Добре е, че ме пуснаха, защото имам майка на легло. Нейните дрехи и лекарства са вътре, вкъщи - лична карта, а без лична карта накъде, казва един от тях, а друг допълва: Дограма, прозорци, врати, всичко е изпаднало.... Аз трябва да вляза в болница, едната документация я взех, но другата не мога да я взема. От звуковия файл чуйте още какво споделиха хората пред микрофона на Националното радио.

От съседните села обявиха, че имат нужда и от питейна вода, тъй като заради спасителните операции налягането във ВиК мрежата е спаднало и нямат вода.

Първите дарения - дрехи от БЧК - Варна вече пристигнаха на мястото. Около 11:30 ч. пристигна и първият камион с минерална вода.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще предостави на хората 550 ваучера на обща стойност 11 100 лева,  с които да могат да си закупят хранителни продукти.

По информация на кмета на населеното място Нуридин Басри в момента се изпразва цистерна номер шест. Той каза, че хората, които искат да влязат в населеното място, за да получат документите си или пък да вземат храна и по-дебели дрехи, тъй като днес температурите паднаха драстично, все още няма да бъдат допуснати до къщите си.

Управителят на ВиК - Шумен Красимир Марков  предупреди тази сутрин, че водата в населеното място е негодна за пиене. Той пристигна в Хитрино с дежурни екипи на водното дружество, които успяха да слязат в долната част на селото. Според Марков под разрушените къщи, цялата ВиК инфраструктура е разрушена, на много места има течове, водата е замърсена и е негодна за пиене. Същевременно започнаха да пристигат и първите помощи - камиони със социални помощи от БЧК-Варна - топли завивки и дрехи, които ще бъдат раздадени утре сутринта.

Спешна нужда от питейна вода имат пострадалите от Хитрино, които са настанени в село Каменяк. Това съобщиха от Областния кризисен щаб в Шумен. В сградата на областната управа в Шумен започва акция по събиране на одеяла и дрехи - мъжки, дамски и детски. Осигурено е помещение, където ще се събират даренията. Желаещите могат да предоставят помощи до 17 часа днес. 

В щаба, който е сформиран в началото на Хитрино, пристигнаха и първите доброволци, над сто човека, скаути от Шумен. Те имат готовност да участват в разчистването на населеното място. Всички кметове на съседни общини са подготвили екипи от 20 до 30 човека, които ще се отзоват веднага, когато бъде отменено бедственото положение, за да помогнат на хората.

В тежко състоянието и с опасност за живота остават четирима от настанените във варненската болница "Света Марина" след взрива в Хитрино, съобщи здравният министър Петър Москов:

И двамата пациенти, които се намират в интензивната клиника на "Света Марина" са в стабилизирано, но продължаващо тежко състояние. Едната пациентка днес е интубирана и е в съзнание, състоянието ѝ продължава да бъде тежко, но стабилизирано, т.е. работата на колегите в тези близо 48 часа също е довело до подобряване на състоянието, но категорично остава тежко с опасност за живота. От гледна точка на пациентите във Военноморска болница, има двама пациенти, които продължават да бъдат в тежко състояние, но са стабилизирани. Те са със сериозна степен на изгаряния, със съчетана травма, с увреди на дихателните пътища от инхалирани и токсични горещи газове. За другите трима пациенти - състоянието постепенно в последните 48 часа се е подобрило, дори днес поетапно могат да бъдат изписани от реанимация и да бъде продължено лечението им в съответните отделения по изгаряния.

Личните лекари от околните на Хитрино населени места ще приемат хора от евакуираното село без никакви формалности. Създадена е и организация за отпускането на лекарства от аптеките, допълни министърът:

Създадена е такава организация и от касата. Те доставят на тези пациенти лекарствата, които те вземат, без да е нужно да носят рецептурни книжки и всички документи, които имат и които, или са задочно изгубени, или пък са в евакуираното Хитрино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Седем са жертвите от взрива в Хитрино, уточни Румяна Бъчварова

12 декември е Ден на национален траур в памет на жертвите от взрива в Хитрино. Националните флагове пред всички държавни институции ще бъдат спуснати наполовина. Броят на жертвите от взрива в Хитрино е седем, уточни министърът на вътрешните работи..

обновено на 12.12.16 в 12:05

Донка Иванова: Областният щаб в Шумен координира всички доброволчески инициативи за Хитрино

Изчисляват се приблизително щетите, нанесени от тежкия взрив в Хитрино в събота, за да може да бъде осигурено финансиране от Министерски съвет. Това обясни в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" областният управител на Шумен Донка Иванова ...

обновено на 12.12.16 в 12:04

Съпричастност към хората, загубили домовете си в Хитрино

Николина Кръстева от Трявна е готова за срок от 2 години да предостави къща в село Дряново на пострадало семейство от село Хитрино. Тя потвърди това в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт": Не можем да не сме съпричастни с..

публикувано на 12.12.16 в 10:37

Екипи започнаха работа за възстановяване на водоснабдяването край Хитрино

Екипи на ВиК - Шумен започнаха работа за възстановяване на водоснабдяването край Хитрино. Това ще ускори работата на пожарникарите, които обезопасяват цистерните от дерайлиралия влак, каза управителят на дружеството Красимир Марков и допълни:..

публикувано на 12.12.16 в 10:23

Изтичане на газ от една от цистерните отлага допускането на хора в Хитрино

Изтичане на газ от една от цистерните отлага допускането на хора в Хитрино, съобщи Радио Шумен. В Хитрино има опасност от обгазяване, което може да предизвика увреждане на белите дробове, а най-тежкото е взрив. Това каза по-рано главен комисар Николай..

обновено на 12.12.16 в 10:13

РИОСВ - Шумен: Няма токсични вредни вещества във въздуха на Хитрино

В момента показателите на въздуха в село Хитрино са 70-80 пъти под нормата, т.е. няма токсични вредни вещества, съобщи за "Хоризонт" Евелина Шишманова , директор на РИОСВ – Шумен: Няма опасност за здравето на хората. Показателите, които замерваме..

публикувано на 12.12.16 в 08:28

Министерският съвет заседава извънредно за Хитрино

Министерският съвет ще заседава извънредно, за да предприеме мерки за справяне с последиците от взрива в Хитрино. Днес трябва да се изясни какви суми ще бъдат отпуснати за възстановяване на селото. Премиерът Бойко Борисов увери вчера,..

публикувано на 12.12.16 в 07:33