Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит пожела мирът да се възцари в умовете и сърцата на всички

Стотици вярващи се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски" за Бъдни вечер

Бог се яви в плът - сам Той - влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува

Снимка: БГНЕС

Стотици вярващи се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски" за Бъдни вечер. Българският патриарх Неофит оглави празничното богослужение и призова за любов към бога и към ближния. Той благослови всички, които са се събрали на празничната вечеря на Бъдни вечер в очакване на раждането на Спасителя.
Ангелското песнопение, което църквата нарича "Велико славословие", изпълни с радост и ликуване духовната обител, където се отслужва утренна молитва. Катедралният храм "Свети Александър Невски" се изпълни с миряни, участващи във вечерното богослужение - заедно с патриарх Неофит  служиха архиереи на Българската православна църква и много свещеници.
Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествената служба и получи лично благословение от патриарха. Негово светейшество, като духовен отец на всички православни българи, отправи своя благослов към всеки дом в родината и извън нея, където се посреща раждането на Сина божи,  и призова: 
И тази година, в очакване на рождественската нощ, ние сме заедно, за да засвидетелстваме вярата си за откриването на великата тайна на благочестието. Бог се яви в плът - сам Той - Творецът и Промислител на всичко съществуващо, влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание.  

Патриарх Неофит пожела мирът да се възцари в умовете и сърцата на всички:
Нашият Небесен отец е дълготърпелив и многомилостив и се надява да види във всеки от нас онази промяна, заради която в порива на жертвената си любов към света и човеците отдаде своя син единороден, та всякой, който вярва в него да не погине, а да има живот вечен.
Нека бъдем достойни за този безценен дар на Божията любов и Божията милост, за този щедра и всепобеждаваща изява на бащинската Божия грижа към всички нас.  

Сутринта на Рождество патриарх Неофит ще отслужи Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски". В края на богослужението Негово светейшество ще прочете рождественското синодално послание. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.