Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Нов тежък грипен щам ни разболява масово. А(H3N2) – „Хонконг“ върлува из цялата страна и оставя на легло болните поне за 3-4 дни, обяснява епидемиолози пред ТРУД. Според експертите в момента А – „Хонконг“ е набрал мощ и се намира в своя пик, откакто е открит за първи път през 2014 г. Именно той преобладава у нас, като броят на болните расте значително през третата седмица на декември и се очаква тенденцията да продължи. Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова уточни през 50-ата седмица на годината – между 12 и 18 декември, болните от остри респираторни инфекции и грип в страната нарастват и са били 141 души на 10 000. Отначало като че лекарите са били заблудени, че грипът се бави, защото и в европейските страни не е имало нищо, и у нас е нямало никакви изолирани грипни вируси. През последната работна седмица обаче в Балчик обяви грипна ваканция, а заболеваемостта в Хасковско, Пловдивско и Габровско остава изключително висока, такава е в София.

Хората остават на легло по 3-4 дни и препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта на крак. Ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Виж повече

Много магазини в страната фалират, пише СТАНДАРТ. В края на 2015 г. търговските обекти за продажба на дребно са били 115 936 броя, сочат данните на НСИ. Като за година броят им намалява с 3770. Това не е драстичен спад - броят на магазините пада само с 3,15% за година. Но фалиращите магазини реално са много повече. Просто на мястото на затворения магазин често се отваря нов в опита на хората да стартират свой бизнес. Но тъй като общият брой на обектите за търговия намалява, явно фалиращите магазини са повече от отваряните.

Намалява броят на магазините от почти всички сфери на икономиката. Например общият брой на магазините за храни, напитки и тютюневи изделия е паднал от 44 806 през 2014 г. до 43 166 в края на 2015 г. Като намалява броят както на неспециализираните магазини, в които се продават разнообразни храни, така и тези в които има например само плодове и зеленчуци, хляб, риба или алкохол. Най-голям спад обаче има в обектите за продажба на алкохолни и безалкохолни напитки. Увеличават се само бензиностанциите и обектите за продажба на вестници, книги и книжарски стоки.

Виж повече

Тапите по бул. "Патриарх Евтимий" приключват напролет, информира СЕГА. „Очакваме през април да приключат работите, да се ремонтира трасето и да се отвори движението там", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. През януари-февруари пък се очаква да бъде пуснато движението и по локалните платна на бул. "Цар Борис III". Ул. "Житница" обаче ще остане затворена до края на 2017 г.

От 15 януари Столичната община започва работа по временна организация на движението по част от бул. "Владимир Вазов". Стеснен до август 2019 г. ще бъде участъкът му от ул. "Черковна" до ул. "Тодорини кукли". Движението там ще се извършва двупосочно в южното платно от тролеи и от автомобили. От 1 февруари се очаква да започне същинското строителство на метростанцията, която ще свързва кв. "Левски" с центъра. През есента на 2018 г. се очаква да пристигнат влаковете за третия метродиаметър, който ще свързва кв. "Левски" с кв. "Горна баня".

Виж повече

Пещерата "Божиите очи" привлича над 100 хил. Посетители годишно, научаваме от МОНИТОР. . Толкова са гостите в община Луковит, а обектът е водещата атракция за района. Истинското име на пещерата е Проходна, но уникалното са естествените отвори на тавана с еднаква бадемовидна форма, наречени окна. Обектът представлява най-високият пещерен свод в България, който достига 45 м, а дължината й е 262 м. Достъпна е през цялата година, а за посещенията не се плащат такси и не е необходима специална екипировка и водач. Макар че най-предпочитаният сезон за посещения е лятото, при влажно време обаче посетителите може да се натъкнат и на „сълзи“.

Друга забележителност е геопарк "Искър – Панега", който представлява екопътека с дължина 8 км. По нея са разположени дървени мостове и платформи над река Златна Панега. Има заслон за над 200 души с огнище и приготвени дърва за ползване, няколко атрактивни беседки, които служат и като площадки за наблюдение на дивата природа. Екопътеката започва от Луковит и стига до „Божиите очи“ в Карлуково.

Виж повече

Прочутото мъжко хоро в Калофер кандидатства за списъка на ЮНЕСКО, съобщава 24 ЧАСА. . "Вековният ритуал отговаря на изискванията на Световната организация за културно наследство и ние сме твърдо решени през 2017 г. да направим постъпки", обяви кметът на града Румен Стоянов. Според него така обичаят ще бъде популяризиран по целия свят. Той припомни, че този обичай е люлка на българщината и е емблема не само на града на Ботев, но и на цяла България.. Категоричен е, че по никакъв начин няма да се правят нововъведения в ритуала, защото най-важно било да се запази автентичният му вид.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05