Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Още две седмици по БНР само стари мелодии, прогнозира 24 ЧАСА. Колко струва песен на Криско, излъчена в ефира на БНР, и кога българските слушатели ще могат да я чуят, след като в момента на честотите на радиото звучат симфонии и джаз? Вероятно до две седмици достъпът до съвременна българска и световна музика ще бъде отпушен, а в близко бъдеще нищо чудно да се появи и отделна програма на БНР за класическа музика. Така е на път да се разреши скандалът между Българското национално радио и “Музикаутор” - дружеството за колективно управление на авторски права. Първата крачка към преговори ще бъде направена на 5 януари, когато БНР и “Музикаутор” ще се срещнат публично пред Съвета за електронни медии. Впрочем съветът не за първи път е посредник в подобни спорове, но досега винаги са били между дружествата за колективно управление на права и частните медии или техни организации. Свидетели на тези срещи разказват, че “Музикаутор” винаги прави компромиси и никога не нарушава правата на слушателите или зрителите. Други обаче припомнят, че подобни преговори с дружеството водеше и Дарик радио, което дълго време излъчваше носталгична музика от миналото. За първи път обаче подобен случай е свързан с обществена медия. Ако няма решение на въпроса, е много вероятно БНР само да договаря права с отделни автори и изпълнители.

Спорът е за размера на сумата. Звучи като виц, но световните музикални звезди получавали толкова малки суми от авторски права у нас, че си мислели как никой тук не ги слуша. Затова искрено се изненадват на пълните стадиони и всеки от тях - Мадона, “Металика”, АС/ДС, Стинг, Елтън Джон, завършва концерта си с думите: “Не сме очаквали колко много фенове имаме в България”, разказват промоутъри.

Виж повече

Певци и композитори даряват хитове на БНР. От медийния регулатор се надяват да потушат скандала, продължава темата СТАНДАРТ. Фронтменът на група "Сигнал" Данчо Караджов, естрадната легенда Мая Нешкова и композиторите Кирил Икономов и Милен Врабевски с продуцираните от него 43 албума станаха първите изпълнители, които предоставят безплатно творчеството си на Българското национално радио за определен срок.

"Министерството на културата счита, че трябва да се проведат разговори между "Музикаутор" и БНР за тарифата за авторските права, която медията заплаща. От министерството сме изпратили писмо и до двете страни, в което казваме, че за нас въпросът е висящ и даваме срок от две седмици те да постигнат съгласие", каза пред "Стандарт" Георги Дамянов, който е шеф на Дирекция "Авторски права" в Министерство на културата.

От "Музикаутор" пък са твърдо убедени, че не извиват ръцете на никого. Сдружението разпространи вчера съобщение до медиите, в което се казва, че според тях ръководството на БНР подвежда аудиторията, казвайки, че музиката, която излъчва, е с уредени или погасени авторски права. Според сдружението по националното радио са били засечени да се пускат над 50 произведения, които са част от репертоара на творци, които "Музикаутор" представляват.

Виж повече

Ваксините срещу ротавируси за бебета стават безплатни, съобщава ТРУД. Това реши правителството в оставка, като одобри и програми за профилактика на рака на маточната шийка. Дава се право на родителите да решат дали да ваксинират своите дъщери с безплатната ваксина. Ротавирусите са най-честият причинител на детските диарии, които водят до сериозно обезводняване при малките деца. У нас всяко второ дете под една година, прието в болница с остър гастроентерит, е било заразено с ротавируси. Степента на риска от заразяване е по-висок при децата. Най-уязвими са малките на възраст от 6 месеца до 2 години.

Караме „Хонг конг” тежко, нямало го е 10 години, обяснява МОНИТОР. През това време имунитетът ни към него е отслабнал, съобщиха имунолози. Този тип вирус е преобладаващ към момента в страната и независимо, че хората го карат тежко, под 25 % от тях вдигат висока температура. Това обясни националният консултант по микробиология и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.Наред с въпросния щам у нас към момента върлува и пандемичния, популярен повече като свински. Към тези щамове се прибави и „Болзано”, който е леко видеоизменен вирус. Затова все още не е ясно дали противогрипните ваксини ще действат срещу него. Това ще стане ясно до месец, каза още проф. Кантарджиев.

Грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 часа до 24 часа от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това се усещат болки в мускулите и ставите, също болки в гърлото и суха кашлица и цялостна отпадналост - човек трудно може да излезе в това състояние, губи сили. Важно е да се остане вкъщи до пълно оздравяване, препоръчва проф. Кантарджиев.

Виж повече

Коледната ваканция мина в грипна и дървена, обобщава 24 ЧАСА. Искане за обявяване на грипна ваканция до края на първата седмица на януари имаше още на 29 декември от учителските синдикати, но тогава министерството не се съобрази с него. Ваканцията може да бъде продължена и след понеделник, ако епидемията от грип продължи да се разраства и снеговалежите не спрат, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Болниците са започнали да приемат хората на хемодиализа, а енергодружествата са увеличили дежурните си екипи, докладва на вчерашното заседание на кабинета вътрешната министърка Румяна Бъчварова. Освен това военните подготвили тежка техника, която да помага за разчистването. Мобилните оператори също са прегледали антените си в страната.

Виж повече

Ударното включване на печки и климатици при предстоящото застудяване създава опасност от аварии и спиране на тока, предупредиха от енергото на ЧЕЗ, посочва ТРУД. Компанията призова клиентите си да използват разумно отоплителните уреди, „за да не се стига до претоварване на мрежата и да не се смущава техният уют“.

Общо 150 екипа на EВН са в готовност да реагират при аварии, съобщиха от енергото в Югоизточна България. Дружеството има възможност да мобилизира и допълнителен брой сътрудници и техника. Основна трудност при тежка зимна обстановка са затворените пътища и невъзможният достъп до аварирали електропроводи. Голямо предизвикателство е обледяването на проводниците, падналите дървета и счупените стълбове.

„Енерго-Про Мрежи“ мобилизира 20 допълнителни аварийни екипа в Североизточна България. Другите 82 групи са в постоянна готовност да реагират при повреди. При извънредна ситуация на разположение ще бъдат общо 384 екипа. Техниците са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Разполагат с подходящи комуникационни средства за връзка с Центровете за управление на мрежата.

Виж повече

100 лв. награда за спасител на Кръста, пише СТАНДАРТ. Общините в Северозапада наддават за спасители на кръста. Във Видин всеки, който скочи за хвърленото в ледените води на Дунав разпятие, ще получи по 10 лв. За победителя са предвидени 100 лв. за награда. Парите обаче получават само първите 20 записалите се за участие в ритуала, обясниха от общината. При това само ако са уведомили предварително за желанието си да се хвърлят за кръста. Ако отидат направо на брега и скочат, не получават нищо.

20 французи пристигат в Калофер, за да се включат утре в мъжкото хоро в Тунджа на Богоявление. Очакват се и групи от Италия и Холандия, съобщи кметът Румен Стоянов, цитиран от СТАНДАРТ. Той призова гостите на подбалканското градче да изчакат първо местните да влязат в ледените води, да изпеят своите песни и да уловят кръста и едва тогава да се присъединят. Преди 2 г. калоферци се принудиха да направят алтернативно хоро, тъй като пияни запалянковци опорочиха богоявленското със скандирания на футболни клубове и чалга. Съгражданите на Ботев се надяват сега да няма подобни инциденти. Хорото ще започне в 7,30 часа.

2500 отложиха пенсионирането си заради скока на възрастта, разкрива МОНИТОР.С 2486 са намалели новите пенсионери през миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е ръста на изискуемата възраст и осигурителен стаж с по 2 месеца в началото на 2016 г. През миналата година в заслужена почивка са излезли 60 005 души, достигнали нужната възраст и стаж за пенсия, което е с 4% по-малко спрямо 2015 г. Спад има и на броя новоотпуснати инвалидни пенсии. През миналата година 26 322-ма българи са прекъснали работа заради болежки, което е с близо 2800 по-малко в сравнение с 2015 г. Въпреки това всяка трета новоотпусната сума за старини е била за инвалидност.

Виж повече

Eдна от най-известните картини в света отбелязва годишнина, обръща внимание СЕГА. Мадридският Център на изкуствата "Кралица София" ще е домакин на голяма изложба с произведения на Пабло Пикасо. С нея ще се отбележат 80 години от създаването на прочутата творба на художника - "Герника", съобщават арт издания. Изложбата, наречена "Съжаление и терор в Пикасо - пътят до Герника", ще бъде открита на 4 април. И ще бъде на разположение на посетителите през следващите пет месеца. Освен годишнината на творбата, която се превръща в универсален символ на жестокостите от войната, музеят ще отбележи и 25 години от основаването си.

"Герника" е вдъхновена от едноименния град Герника в Баската автономна област в Северна Испания. Селището е бомбардирано на 26 април 1937 г. от германски военновъздушни сили в подкрепа на франкисткия режим. При атаката умират стотици души, а самата атака се превръща в прецедент за нов вид военни стратегии по време на Втората световна война - въздушни бомбардировки срещу цивилни.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05