Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари във ВМА преглеждат безплатно

Как да овладеем псориазиса?

Снимка: БГНЕС
ВМА отбелязва Седмицата за борба с псориазиса с безплатни прегледи през цялата седмица. До петък всеки работен ден лекарите ще преглеждат безплатно пациенти от 10.00 до 12.00 в поликлиниката на болницата, в кабинет 227, като за прегледите няма да се изисква предварително записване.

"Идеята е да покажем целия терапевтичен арсенал, всички възможности, които нашата клиника може да предложи на болните от псориазис. Тези пациенти имат хронична болест, тя е с тях през целия им живот и има много варианти, с които може да се повлияе. Нашата клиника разполага със средствата за лечение на най-леките и на най-тежките от тях. Целта на тази седмица е да запознаем пациентите, с всичко, което може да им предложим", каза пред Радио София д-р Валерия Матеева, главен асистент в Клиниката по дерматология на ВМА.

Клиниката предлага едни от най-добрите условия за лечение на заболяването. То протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че псориазисът може да засегне, освен кожата и ставите, и вътрешните органи. Кожната проява най-много притеснява пациентите.

Начинът на живот определя до голяма степен появата на заболяването. А най-често  - емоционалният стрес. Възможно е това да стане и заради употреба на някои медикаменти, каза д-р Матеева.

Още за възможностите за лечение - чуйте разговора с д-р Валерия Матеева!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната история на Етрополе в книгата на Даниела Николова "Големият спорт в малкия град"

Етрополе се гордее със спортната си история. Това е причината общината да издаде книга за славното минало на спортистите „Големият спорт в малкия град“, чийто автор е Даниела Николова. Неин баща е световният шампион от Мексико сити 1978 г. Стоян Николов. „Детството ни премина в спортната зала. Дишахме шампионския въздух, крещяхме заедно с..

публикувано на 09.10.24 в 18:08

Доц. Ангел Кунчев: Около 2000 души умират в България след тежка грипна епидемия

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. На места личните лекари започнаха ваксинацията срещу грип. Това стана ясно от провелата се днес пресконференция на тема: „Нека намалим риска, да се ваксинираме!“ До края..

публикувано на 09.10.24 в 16:48
Боби Вълчев - джаз певец и музикант

Ако успееш да докоснеш хората като артист, значи си изпълнил своята мисия

От Дубай до Радио София пристигна джазменът – музикант и певец Боби Вълчев, който беше гост в предаването "Добър вечер, София“. През лятото той проведе грандиозен концерт пред 17 хиляди свещи в Античния театър в град Пловдив. "Концертът беше направо фурор, дори не съм очаквал да мине с такъв голям успех. Подготвях го повече от година вложихме..

публикувано на 09.10.24 в 16:47
Гери Пейкова и Маги Гигова

В природата и културата на Изтока с пътешествията на Маги Гигова

В природата и културата на Изтока се пренасяме с очарователната Магдалена Гигова – журналист, публицист и пътешественик, която разказа своите впечатления  от пътешествията си до люлката на аюрведа - Керала, Индия и до Киргистан. Сред най-новите дестинации, от които съвсем наскоро се завърна, е Киргистан, където се оказва, че дори когато се..

публикувано на 09.10.24 в 15:48

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58