Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невро-лингвистично програмиране - път за вътрешна и външна промяна

Снимка: http://www.collective-evolution.com

Всички познаваме успели хора, които се радват на висок престиж в професията, обществено доверие, социално признание и лично благополучие. Често се питаме как става това. Можем ли и ние да бъдем толкова добри, колкото тях? 

Невро-лингвистичното програмиране дава не само отговорите, но и предоставя техники и инструменти за изследване на собственото ни поведение и поведението на другите. Помага ни да осъзнаем към какво се стремим и да открием успешни житейски модели. Невро-лингвистично програмиране е система за промяна на житейското поведение чрез набор от принципи, поведенчески похвати и техники.

Без доверие не можем да правим успешен бизнес, ако не се доверяваме на своите партньори, колеги, подчинени, висшестоящи. Затова е от изключително значение да знаем на кого можем да се доверим, и на кого не. Но признаци, директно указващи, че човек лъже, не съществуват. Все пак комбинации от  изменението на определен брой поведенчески параметри могат да ни разкрият истината, обяснява експертът от Института по невро-лингвистично програмиране Ангел Лазаров, но преди да ни каже кои са те, оборва един мит:

Като треньор по успешно поведение Лазаров коментира една особена категория хора - вечно мрънкащите и недоволни - тези, които винаги са жертва и  винаги се опитват да прехвърлят вината на другите. Според него трудно ще промените каквото и да било, ако бездействате или, както е казал Махатма Ганди, ако променим себе си и нашия свят ще се промени:

Променяйки начина си на мислене, ще променим и чувствата си, и действията си, а по този начин и света около нас ще стане друг. Как се чувстваме и как реагираме на нещата зависи  само и единствено от нас. След като  осъзнаем това, животът ни автоматично ще стане далеч по-лесен и по-приятен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20

"Златната палма" от 77-ия кинофестивал в Кан отива за САЩ

Филмът "Анора" със сценарист и режисьор американецът Шон Бейкър спечели "Златната палма" на 77-ия кинофестивал в Кан. " Бейкър се слави като режисьор на нишови филми. Той представя маргинализираните хора от американското общество", разказа пред БНР-Радио София киноведът Лазар Хрисимов. И добави, че това е първият американски режисьор от 13..

публикувано на 28.05.24 в 12:55

100 години мода в България, аксесоари и прически – в снимки и документи

С над 120 снимки и оригинални артефакти изложбата "Модата в огледалото на едно столетие" проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история – от средата на XIX в. до средата на XX в. Експозицията е подредена в Държавна агенция "Архиви". Куратор е Адриана Попова , главен специалист..

публикувано на 28.05.24 в 12:18

Планинският спасител Ивайло Човиков: Витоша не е градски парк

Няма увеличение на инцидентите, свързани с липсата на лифтови съоръжения , които да правят достъпа до Витоша по-лесен, съобщи пред БНР-Радио София Ивайло Човиков от Планинската спасителна служба към БЧК : "Нагоре – до 1800-1900 м., има добре маркирани пътеки и алеи. Хората, които практикуват пешеходен туризъм, са добре запознати. Но има и..

публикувано на 28.05.24 в 09:29
Снимката е илюстративна

Асфалтираме улични дупки всякакви

Все по-често столичани поръчват ремонтиране на улични дупки със собствени средства.  "Те поемат инициативата, събират пари, аз изпълнявам.“ Това коментира пред БНР-Радио София г-н Димитров, собственик на фирма за асфалтиране. Случвало се е богаташ да извади сам парите и да плати цялата сума. По принцип за всяко действие трябва..

публикувано на 28.05.24 в 08:27